Booster børns begejstring for naturen med magi

Gustav fascineres af en hugorm i Skagen

Gustav Urth er vild med naturen og vil gerne med magi dele sin begejstring ikke mindst med børn og publikum på Nordsøen Oceanarium.

Gustav Urth fra Hjørring har siden folkeskolen brændt for at formidle natur. Hans yndlingsfag i skolen var natur & teknik.

En episode fra 3. klasse står da også meget klart i Gustavs hukommelse. Hans biologilærer viser ham et billede af et insekt, hun har fotograferet med sin mobiltelefon i haven. Læreren spørger Gustav, hvilket insekt det er, og der mærker Gustav et sug i maven, og svarer med stolthed i stemmen: “Det er en toogtyveplettet mariehøne”.

Gustav er altså som nævnt meget begejstret for naturen, men der hvor han er i sit es, er faktisk når han formidler om naturen. Og specielt, når folk lytter og virker interesseret.

“Vores verden er ved at gå i stykker, og det sker med høj hastighed, det ved vi allesammen godt. Men det kan være sværtfor børn at forstå, når man som 7 årig hører ord som biodiversitetskrise, klimaforandringer og CO2-udslip. Derfor synes jeg, det er vigtigt at forklare de små, i øjenhøjde, hvad det egentlig er, der foregår, og hvorfor vi skal passe på vores fantastiske natur”, fortæller Gustav Urth.

Der findes krible krable i en børnehave i Hjørring

Når man formidler er det meget vigtigt at kende sin målgruppe, og det mener Gustav at have helt styr på. Gustav er 19 år, men som 14 årig startede han en karriere som tryllekunstner, og det må siges at være en succes, på blot fire år havde han over 100 optræden på bagen. Underholder både til fødselsdage, firmafester, bryllupper og konfirmationer. Der er næsten ikke det, Gustav ikke har optrådt til.

“Det mener jeg er en kæmpe fordel for min naturformidlingskarriere. Jeg ved, hvad man kan tillade sig at sige, og hvor meget gas, den skal have, så jeg altid rammer publikum lige i øjenhøjde2, siger han.

Alle børn elsker en tryllekunstner, og alle børn elsker naturen. Gustav har derfor også skrabet en masse viden til sig, og arbejdet hårdt for at lære at formidle, så det bliver spændende at høre på. Gustav arbejder desuden som formidler på Nordsøen Oceanarium. Han har laver videomateriale til undervisningsbrug med blandt andre Morten DD, Vicky Knudsen og Sebastian Klein.

Med alle disse ting i bagagen mener han at være klar til at gøre en forskel og har derfor startet konceptet NATURTRYL. Et projekt, der skal gøre det hundrede gange sjovere at lære om vores fantastisk klode.

Naturtrylleshow på Frederikshavn bibliotek

Som Gustav selv siger: “Naturen er magisk, og det er da genialt at vise det ved hjælp af magi”.

I efteråret 2019 var Gustav aktiv i projektet “99 arter at se før du bliver voksen”. Gustav holder i øvrigt på en lille hemmelighed, som ikke kommer ud lige foreløbigt. Det har noget med Ramasjang at gøre, men mere vil han ikke fortælle.

Hvis du vil bakke op om Gustavs initiativ med at få mere natur ind i børns bevidsthed, kan du følge hans facebook-side som hedder “Naturtryl”.

Gustav arbejder i det daglige i en Naturbørnehave (heldige unger!), og han sidder i DOF Nordjyllands bestyrelse, hvor han bl.a. er stærkt engageret i at udvikle spændende formidlingsmaterialer på tryk og på nettet, ligesom han er en engageret bidragyder til DOF Nordjyllands planer for det kommende Naturmøde 2020 i Hirtshals.

Tekst: Artikel bragt med tilladelse fra FlaskePosten, opdateret med lidt nye tilskrivninger ved Børge Søndergård. Første gang bragt i FlaskePosten den 27. september 2019
Fotos: Gustav Urth