En levende beretning fra en ny punkttæller – samt en status
En levende beretning fra en ny punkttæller
Nystartet punkttæller ”Stopuret er startet, og blikket og hørelsen rettes på omgivelserne. Der kommer to gråkrager flyvende. De bliver noteret. Der er en solsort, der synger – noteret. Hov, der står et rådyr – noteret. Der er en musvit, der synger i busken – noteret. Stopuret ringer – tællingen på det første punkt er gennemført. Så er det videre til næste punkt og nye oplevelser.”
Jeg har i mange år interesseret mig for naturen, og har brugt meget tid på at være i den. Interessen har også omfattet fugle. For mange år siden begyndte det med havens fugle, hvor vi som familie bl.a. deltog i nogle af DOFs-vinterfugletællinger af havens fugle. Det lærte vi alle meget af.
Da jeg gik på pension og fik mere tid, begyndte jeg at deltage i DOF-Nordjyllands Gråmejseture, og på én af disse ture blev jeg bekendt med begrebet ”punkttælling” og spurgte ind til, om man skulle være fugleekspert for at deltage. Jeg fik oplyst, at det skal man ikke, men man skal kende de almindelige fugle. Jeg fik også nogle gode råd til hvordan, jeg skulle planlægge en rute.
Jeg gik ind på DOFs hjemmeside, og læste det materiale, der var tilgængeligt om punktælling, og konklusionen blev, at det måtte jeg da deltage i. Jeg fandt udad, at der ikke var nogen, der talte fugle omkring Øster Brønderslev, hvor jeg bor.
Tiden passede med, at jeg kunne nå at lavet en tælling for de tidlige ynglefugle. Jeg planlagde en rute med 10 punkter fordelt på forskellige naturtyper men mest agerland.
Cyklen blev fundet frem, og jeg lavede en prøvetur, for at se om det, jeg havde fundet frem til, var OK. Der blev lavet nogle enkelte ændringer, og ruten blev oprettet, og godkendt af DOF. Tællingen blev gennemført med stor fornøjelse. Da det blev tid til den sene yngletælling, fik jeg lyst til at lave en rute mere, da jeg fik meget ud af at gennemføre den første, og så bliver der dækket et så stort område som muligt.
Det er efterfølgende blevet til flere ruter, så nu har jeg 2 tidlige ynglefugletællinger, 2 sene ynglefugletælling og 2 vintertællinger. Alle er i området omkring, hvor jeg bor.
I 2021 og 2022 har jeg deltaget i årsmøde for punktællere og den vej i gennem blevet klar over hvilken betydning, det har, at der bliver foretaget punktællinger over hele landet. Så det at være punktæller er en fornøjelse og belærende for mig personligt, og andre får glæde af resultatet.
Knud Erik Sørensen
Status på punkttællinger i vores region.
For år tilbage var der store områder i vores region, hvor der ingen punkttællingsruter var. Det har vi arbejdet på at få ændret ved at afholde informationsmøder med lederne af projektet, Thomas Vikstrøm, Daniel Palm Eskildsen. Det har i år givet et positivt resultat. Der er kommet flere ruter, f. x i midt Vendsyssel og i Himmerland. Så langt, så godt!
Men det er ikke nok endnu. Vi vil gerne have dækket flere ruter i vores store landsdel. Det er faktisk vigtigt, at vi får landet dækket så bredt som muligt. Der er plads til flere ruter end dem der bliver udført i dag. Kigger man på kortet er det i Hjørring, og Vesthimmerlands kommuner, der mangler tællere.
Den sene yngletælling er den der er bedst dækket, dernæst vintertælling, og i mindre omfang den tidlige yngletælling. Vi ser meget gerne at der laves flere tidlig yngletælling, men enhver ny rute i alle tre perioder er meget velkommen.
Der er også mulighed for at lave nattællinger. Her står vi svagt i Nordjylland. Der er kun to tællinger i regionen. Der skal derfor her lyde en opfordring til at flere tager ud i natten og lytter på fuglearter der ikke så let registreres om dagen.
Hvert år bliver der indbudt til et Punkttællings seminar. I år blev det afholdt i Vigsø feriecenter. Alle punkttællere kan tilmelde sig dette seminar. Det er meget inspirerende at deltage. Det er møder med et godt fagligt indhold og afholdt i en god positiv stemning.
Svend Erik Mikkelsen