En begyndelse på et nyt år og årti – en GråmejseNordtur
13 januar 2020 blev dagen for årets første GråmejseNords åbning af den nye sæson, i et etårigt, og i et længere perspektiv. Vi håber i al fald, vi kan holde kursen i mange år ind i det nye årti. Det gør vi, ikke mindst i kraft af, at så mange deltagere kommer for at få en fælles fugleoplevelse.
Årets første startede i Hals. Første kig var ved østhavnen ud mod Nordmandshage. Der var godt nok ikke mange fugle ude over vandet, men en god oplevelse alligevel. 2 Havørne sad på en sandrevle langt ude. Dem kunne vi måske komme tættere på, ved at køre helt ud på turens næste mål, Nordmandshage? Jo, lidt tættere på kom vi på Havørnene, men oplevelsen blev forstærket af, at der var 4 Havørne, og de havde lidt tumult om et bytte. Den, som havde fat i den lange ende af det, hævede sig med det nogle gange. Ellers var der en del Gravænder, Strandskader, Storspover og Rødben, for så ikke at beskæftige os med de øvrige arter, fx mågefugle.
Efter stående kaffe i det fri, jo jo! -det var vejret faktisk til, kørte vi til Gerå enge for at kigge ud over Kattegat. Sandrevlen var næsten oversvømmet. Sortænder var der ikke mange af, Suler ingen, så vi måtte nøjes med en enkelt Havørn, samt masser af Storspover og Gravænder.
Som nævnt stod vi udendørs og drak formiddagskaffen, men et godt tilbud om at kunne komme ind og fortære madpakkerne, tog vi imod med glæde. Så vi kørte tilbage mod Hou for at få lov til at komme ind i havnekontorets kantine. John Kristensen havde skaffet os den mulighed. I Hou var der små hundrede Lysbuget Knortegæs i lagunen nord for havnen, samt en del Rødben. Ellers var synet ud over havet det samme, som ved Gerå enge. Ikke rigtig noget.
Fra Hou gik turen derefter ind til Bolle og Try enge. Den tur stod heller ikke i mål i forhold forventningerne, men så må man bemærke de specielle oplevelser der var. En Sangsvane havde valgt at lægge sig i spidsen for en flok Canadagæs, der trak i østlig retning. Musvågerne sad rundt omkring, både den helt lyse og den helt chokoladebrune. På vej ad Aslundvej sad en på de markeringsstolper, der er for en snevinter. Den lod sig ikke forstyrre af 10 biler, der kom i kolonne forbi.
Sidste mål for dagens tur var til Nordjyllandsværket for at finde en lille gruppe Nilgæs, samt en Vandrefalk. Den skulle der ikke ledes længe efter, den blev set straks, som vi stod ud af bilerne, men Nilgæs var ikke at se. Men den først siddende, og kort efter flyvende, Vandrefalk kunne godt erstatte de andre fugle. Det var punktum for turen på årets første tur. Dog med en anbefaling til dem, der ikke havde fået nok, om at køre til de nærliggende Vester Hassing slambassinner for at se sort sol.
Men os, der kørte til Langholt for at slutte dagen efter fælles kørsel, fik også en imponerende afslutning. Omkring 1500 gæs gik pludselig på vingerne et godt stykke syd for byen. Fra at flyve op i en stor uorganiseret flok, fløj de mod Vodskov og delte sig i mange kiler. Det lød som Bramgæs. Et Herkules fly kom fra en nordøstlig retning og var på vej mod lufthavnen, direkte mod de flyvende gæs i samme højde. Om det var flyet, der fik gæssene til at vende rundt og flyve i østlig retning, vides ikke, men de kom i al fald tilbage,og nogle af dem kom ind over Langholt. Det var dog alle Kortnæbede gæs. Det har sikker været både Bram- og Kortnæbede gæs der tog den tur.
Tekst: Svend Erik Mikkelsen
Fotos: Aase Jensen og Karsten Hansen