Sol over Hobroområdet og dagens Gråmejsetur.
Vejret i Danmark er meget foranderligt. Det er et vilkår man må leve med, når man tilrettelægger ture i Danmarks natur.
Denne tirsdag, den 16 februar, var en af de dage, som man ønsker sig vejret skal være, som grundlag for en god tur i naturen. Blå himmel, ingen skyer og en sol der er kommet højere op på himmelbuen, så den giver mindre skygger i landskabet. Dagen er nu tiltaget med næsten 3 timer.
Jo, – alt synes næsten perfekt, da 22 mødte op ved Fyrkat Møllegård, for at få nogle timer til at gå med fugleoplevelser. For det var kun næsten. Det var blevet vintervejr i de seneste dage op til turdagen, med nattefrost, så søerne ved Møllegården var frosset til. Der var to små våger, hvor der var lidt fugle.
3 Knopsvaner der lå helt stille på isen og sparede på energi. En lille flok Blishøns klumpede sig sammen i vandet, men de brød sig ikke fotografer, der kom tæt på dem. De stod op af vandet, men de sparede også på energien og nøjedes med at gå væk fra vågen i en pæn samlet flok. Ellers var der i en anden våge, en flok Gråænder og et par Troldand hanner, samt en Fiskehejre og 3 Dobbeltbekkasiner som gemte sig i sivbræmmen.
Se det var jo ikke så mange fugle. Der måtte være mere at se, så vi gik en rundtur i området, hvor Stor Tornskade var et af ønskerne at få øje på. Men den var ikke at se nogen steder.
Vi gik tilbage af landevejen langs skoven. Her hørtes flere forskellige småfugle, især mejsearterne var repræsenteret. Mejserne kan være en udfordring at registrere på deres kald, som flere havde behov for at arbejde med. Var det en Sumpmejse? Eller en Musvit? vi hørte, – og er der andre? man kan forveksle, var spørgsmål, som blev drøftet under vejs.
Spætmejsen er begyndt at synge på denne lyse dag, så det var nærliggende at lytte – og se – efter en træløber i samme område.
Flere deltagere havde udtrykt ønske om at få en kaffepause, når vi kom tilbage til bilerne og dette ønske må ikke ignoreres. Mens kaffen blev indtaget, huserede en fotogen Fuglekonge i nogle buske ved P.pladsen, som tiltrak sig fotografernes opmærksomhed. Pludselig fik Poul Erik øje på en flyvende Isfugl langs åen ca 75 meter væk. Så forlod alle deres kaffe og i nogle tilfælde de åbne biler, for at gå tilbage til åen. Isfuglen var ikke mere at se! Ærligt! – men ærgrelsen forsvandt dog straks, da Stor Tornskade dukkede op og fløj rundt fra Dunhammer til Dunhammer. Desværre lidt for langt ude til et superbillede. Men hvad gør det? Den var til at se tydeligt, – selv i en håndkikkert.
Efter den oplevelse kørte vi til Østerskoven ved Hobro. Der var igen mange småfugle i skoven, hvor Spætmejsen var flittigt syngende. Flagspætten begyndte at tromme højlydt, så forårets fornemmelser var i gang med at indfinde sig.
Ved fjorden, som var isdækket hele vejen fra bred til bred, var der nogle Knop- og Sangsvaner som lå og rastede på isen og fouragerede i et par mindre våger. En enkelt Musvåge sad i kanten af skoven. Så heller ikke mange fugle i Mariager fjord, men en fantastisk smuk udsigt over, – måske Danmarks smukkeste fjord?!
Der var der lige den Træløber, vi godt ville have med på dagens liste over fugleobservationer. NEJ, DEN LOD SIG HVERKEN HØRE ELLER SE!
Men du kan gå ind på Dof-basen og se hvad der samlet blev registreret på dagens tur:
Ønsker du at se hele fuglelisten for turen, kan du se og printe den ud fra www.dofbasen.dk . Klik ind på søg observationer, tast datoen ind og observatør = Poul Erik Sperling, samt om du ønsker fuglene ordnet i orden efter lokaliteter eller arter, så får du en fin oversigt over alle sete fugle i et nyt vindue.
Svend Erik Mikkelsen