Punkttællinger og Punkttællingsmøde!
Thomas Vikstrøm og Daniel Palm Eriksen holdt et fint oplæg om punkttællingprogrammet i og ved Skillingbro tirsdag den 16. april. 13 deltagere mødte op.
Vi startede kl. 15 med at gå en tur i felten og prøve elementer af feltarbejdet. Det giver altid anledning til gode betragtninger og diskussioner om iagttagelser i felten. Et emne der altid er forskellige vurderinger af, er, hvilke naturtyper man vurderer der er på et givent punkt. Det skal også med i denne fortælling, at vi på den praktiske tur om eftermiddagen så fugle som begejstrede på turen. De bedste var f.eks. Taffeland – Grønspætte – Ravn og Fiskeørn med flere. Samme, og andre uventede arter, kan også mødes på en punkttælling.
Efter et par gode timer kunne alle samles til et måltid, inden aftenens program startede. Vejret var så venligt lige den aften, at vi kunne side ude på terrassen og nyde sol og stilhed i den naturperle som Naturskolen ligger i.
Efter maden rykkede vi ind i for at høre og tale om oplægget om punkttællingsprogrammet. Det er som de fleste punkttællere ved, krumtappen i de indsamlede fugledata, som bruges af miljømyndighederne, når der forhandles om landbrugs-, miljø- og fredningsmæssige beslutninger i Danmark.
I overblikket over hvordan det ser ud med tællinger i Nordjylland, er der som tidligere nævnt, et par store huller på kortet, som vi meget gerne ser blive minimeret. Dette gælder i Frederikshavn Kommunes sydlige områder, det meste af Hjørring Kommunes område og områder vest for Brønderslev by og ind i Jammerbugt Kommune. Altså især i landbrugsområderne. De tre kommuner har også gode naturområder, hvor der ingen dækning er. Derfor er vi kede af, at der kun var en tilmelding til samme møde i Knivholt den 17. april og som derfor blev aflyst.
Syd for Limfjorden er det i Vesthimmerlands Kommune omkring Aars, der er dårlig dækning.
Fra os nordjyske koordinatores side var formålet med at få Daniel og Thomas til at komme og give dette oplæg, at vi fik nogle til at kigge på disse huller på landkortet over afholdte punkttællinger og måske få lyst til at minimere hullernes størrelse, ved tage en punkttællingsrute i dem. ( Man må også gerne lægge en rute i nærheden af etablerede ruter, for det er bedre end ikke at tage en ny rute)
Vi håber, at nogle af mødets deltagere fik inspiration til at tage en rute, men også du kære læser, måske får en overvejelse om at skulle prøve udfordringen! Er dette tilfældet er du meget velkommen til at henvende sig til en af os koordinatorer, eller til Thomas eller Daniel som er parat til at vejlede. Vi er her for det samme.
Spontantælling er den nye metode i projektet. Man kan sagtens deltage som spontantæller uden at være punkttæller. Kort fortalt skal du installere en app på din telefon, så klarer du tællingen via den. Eller, du tæller på et punkt i 5 min. med notesbog og indtaster derefter i dof-basen under linket: Spontantællinger.
Nærmere om hvordan, kan vi hjælpe med. Er der flere der er interesseret i det, kan vi arrangere et møde, hvor vi introducerer appen og brugen af den. Giv os et praj hvis I ønsker vi holder en introduktion en dag inden længe. Kontakt Henrik Møller Thomsen: henrida.kirk@gmail.com eller Svend Erik Mikkelsen: svemik45@hotmail.com
I Nordjylland er der udbrudt en konkurrence, om at være i toptyve blandt spontantællere i hele landet. Vi er 6 til 8 personer fra Nordjylland i toptyve i disse dage, men det kan hurtigt ændre sig. Der er andre deltagere i landet som tager konkurrencen op. Hos os i Nordjylland giver det en god dækning i kvadraterne omkring Aalborg og omegn. I de fleste kvadrater i Nordjylland er der blevet talt mindst en – eller få gange – i det første år. Men i Hjørring og Frederikshavn kommuner er der flere kvadrater, hvor der endnu ikke er lavet en spontantælling. Til alle! Kom bare ud med kikkerten og få ændret dette lidt kedelige billede.
Svend Erik Mikkelsen og Henrik Møller Thomsen