Gråmejsernes tur til Hirtshals fyr og havn og en smut til Tornby Klitplantage
Hirtshals fyr og havn og en smut til Tornby Klitplantage
Sandheden er næsten for god, for den er større end vi har drømt om, da vi startede med vores Gråmejsture 11 år siden. Vi har i de sidste tre år set frem, at vi ikke var udsat for begrænsninger, i at afvikle turene og der er vi nu. For første gang i tre år tilbyder vi igen samkørsel. Det benyttede 11 personer sig af ved at møde op i Bouet til denne tur. Også at hilse ved at give hånd er genopstået.
I Hirtshals ved fyret mødte yderligere knap 30 deltagere op. Det var den sandhed der var større, end hvad vi nogen sinde har forventet. Det, på en grådiset dag, som vejret havde stillet sig an med. Men det er glædeligt, at vi har denne store opbakning til vores ture. En anden vinkel på succesen, er, at vi rent logistisk skal være lidt skarpere på at få alle med. For det første fik jeg/vi vist ikke hilst ordentlig på de nye ansigter der var med på dagens tur. For det næste var der logistik i, at vi kan holde sammen på hele gruppen under afvikling af turen. Ikke sådan at vi skal trampe af sted i en samlet flok, men det ærgrer os hvis vi taber folk ved manglende kommunikation, – eller uopmærksomhed.
Efter velkomsten gik en del ind i det lille stenmuseum for at drikke kaffe, mens andre stillede op foran fyret, for at få et glimt af fugle ude på havet. Det var kun de Ederfugle, der lå tæt på land, der kunne ses i diset. Snart efter kørte vi til havnen, for at søge de fugle som var set de foregående dage (på forhånd set i d o f-basen). Vi havde logistiske overvejelser om der var plads til så mange biler, uden af vi forstyrrede de arbejdende folk. Det viste sig dog, at overvejelserne var overdrevne i dette tilfælde. Sortand, Toplærken, Lomvie, Alk var i havnebassinerne sammen med masser af Skarver, men de sjældne måger, Gråmåge og Hvidvinget måge, så vi ikke.
De kunne sagtens være ude ved østhavnen, så det var næste stop. Det lykkedes at få alle med og her var der rigeligt plads til at parkere. Skægmejse, dog kun hørt, var den første fugl der fik ornitologisk opmærksomhed. Ellers var der Gråand, Gravand, Fiskehejre, Edderfugl, samt Rødstrubet Lom der ihærdigt fouragerede uden for molen. De almindelige måger var i området, men ingen af de før nævnte.
En dags “arbejde” der først starter kl 10 bliver hurtigt til madpakketid De der havde drukket. deres formiddagskaffe i stenmuseet syntes det var et behageligt sted, så det var værd at gentage succesen med madpakkerne samme sted. Det var også fint at vi alle kunne være under samme tag. Poul Erik kunne derved give en beretning om Toplærkens historie og dens vedblivende holden stand i Hirtshals. Det er mange år siden at parret i Hirtshals blev det eneste ynglepar i Danmark.
Herefter kørte vi til Twonby Klitplantage. Først skulle vi lige stifte bekendtskab til plantagens lille seværdighed: Yxengård! En lejr man kan sige er under opbygning af frivillige, legende mennesker, støttet af Hjørring kommune. Et fint sted at holde sjove aktive arrangementer. Men vi er på fugletur, så vi forlod borgen og gik nu primært efter af finde Stor Tornskade i klitterrænet. Den er en fugl der ikke ses så ofte mere. Den er næsten uddød som dansk ynglefugl. Tal fra de tre atlasundersøgelser fortæller at der var minimum 30 ynglepar i atlas 1 (1971 –1974), omkring 20 par i atlas 2 (1993 – 96) og kun 2 sikre ynglepar i atlas 3 (2014 – 18). Denne fugl, vi gik efter at se, er en vintergæst. Dem er der også er langt færre af.
Det var Poul Henrik Pedersen som fandt den for to dage siden. Han gik for til en tur der blev lidt lang for nogle deltagere, men han gik lige til stedet, hvor den også var denne dag. Tilfredsheden ved at se den var stor. Frem og tilbage fandt vi et enkelt mejsetog, herunder en “medrejsend2e Topmejse. På turen tilbage til bilerne sad en enkelt Lille Korsnæb stille på sin post til skue og fotografering. Kl var blevet 15 da vi nåede tilbage til bilerne, hvor dagens tur afsluttedes.
Svend Erik Mikkelsen