Ulvedybet rundt i oktober
Ved parkeringspladsen tæt ved Ryås udløb var 26 deltagere mødt op den 24. oktober til GråmejserNords tur rundt i områderne omkring Ulvedybet. Vejret var ikke det bedste denne dag, overskyet og regnbyger af og til. Men vi startede med lidt baggrund for stedet.
Dæmningen er bygget i 1914-21 af materialer fra morænebakken Bjerget. Det blev kørt ud med trillebør og på en tipvognsbane. Arbejderne fik den fyrstelige løn af 33 øre i timen, der for manges vedkommende gik til sprut. I 1969-70 var landmændene ikke tilfredse med at vandet gik ind og oversvømmede engene, så de fik lavet en dæmning meget tæt på vandgrænsen og lavet en stor pumpestation ude på Skallerne. På denne måde fik de afvandet et stor strandengsområde, og det var en katastrofe for fuglene, der gik glip af et område meget lig Bygholmsengen. De afgræssede enge blev nu til kornmarker på sandet jord, der kræver meget gødskning, hvoraf en stor del skylles og pumpes ud i Limfjorden.
Da der i nærmeste fremtid skal udtages meget jord fra landbruget til vild natur, kunne vi håbe på at disse strandenge ville købes tilbage, pumperne stoppes, laves huller i digerne, samt et fugltårn på taget af pumpehuset.
Nå men efter velkomsten kørte vi til Kytterne, der var 5-600 grågæs på markerne og i luften på vej derud, der var en del vand på engene så herude stod en del Storspover, Viber og Lille Kobbersnepper. I buskene før P-pladsen var der en flok Gråsisken og en stor flok Sjagger.
Herefter tog vi forbi Østerkæret, og her fik vi turens første Blå Kærhøg, og ved kysten var der mange Ryler og Storspover, på fjorden en hel del Pibeænder.
Nu var det på høje tid til kaffepausen, men da det blæste bravt derude besluttede vi at køre over til Bjerget og drikke kaffen der. Her var også dejligt læ og bord/bænkesæt at sidde ved. Efter kaffen tog nogle ud på dæmningen og nogle på på bjerget.
Dem der blev ved krattet fik en kanon oplevelse med en stor flok Halemejser på over 20 fugle, der fouragerede i buskene meget tæt på folk. En havørn sås flyve over dybet og en sås ude på engen. Ude på fjorden lige udenfor dæmningen så vi en flok Lysbugede Knortegæs på pænt tæt hold i et godt lys.
Nu ville vi køre til Nørrediget og se hvad der var der. Da vi ankom, var det så småt begyndt at regne og det blæste kraftigt, så det blev kun et hurtigt kik. Der var rigtig mange Pibeænder herovre og der sad hele 3 havørne ude på engen. Men det blev hurtigt ind i bilerne igen, da regnen tog til og vi tog nu den lange tur udenom Ulvedybet op over Halvrimmen, Oxholm Skoven og ned til fugletårnet ved Perlen, hvor vi ville spise vores madpakker. Dæmningen over Ulvedybet er nu blevet lukket for motortrafik af Jammerbugt Kommune, så derfor må vi tage den store omvej for at komme på den anden side.
Det vidste sig at være en god ide at bruge regnbygetiden til at køre i og spise i fugletårnet. Vi kunne sagtens være 26 spisende gæster derinde selv om Ole måtte sidde på gulvet. Der var meget højvandet ved Perlen så alle vadeflader var oversvømmede, så der var ikke så mange fugle her, der lå en del ænder langt oppe, flest Pibeænder og en enkelt havørn sad der også.
Efter madpakkerne kørte vi til et nyt sted for de fleste af os, der var Ålested, som ligger syd og Østerby, her kunne vi køre ned til en ødegård og kikke ud til en lille bugt i kysten. Her var godt med ænder og vadefugle og de kunne være i læ for vinden, blandt andet var der 30 Spidsænder.
Så kørte vi til Attrup vejlen, der var ingen gæs på markerne men en enkelt flok af Storspover. Midtvejs kørte vi ned til dæmningen, som giver en fin udsigt over fjorden og som vi kørte på helt ned til Pumpestationen, hvor der stod en del hjejler, viber og stære. Vi kørte videre ned til Attrup Havn, hvor de lokale har lavet et lille vådområde med fugletavler ved.
Vi sluttede turen på havnen for denne gang, og kunne køre hjem til kaffen.
Poul Erik Sperling