Gråmejsernes tur til Vejlerne
Mange på tur til Vejlerne.
På en rimelig vejrmæssig forårsdag gik månedens Gråmejsetur til Vejlerne. Der var planlagt to mødesteder. Et ved Kvickly i Bouet hvor 10 personer mødte op for samkørsel til det andet mødested ved centerskjulet på Bygholmen. Her kom langt de flestedeltager så flokken var lidt uoverskuelig. Derfor valgte vi at dele os op i to grupper. Beslutningen herom har vi løbende drøftet om vi skulle sætte den i værk og det blev så denne gang. Gruppen var så stor, at vi ikke alle kunne være i centerskjulet og starte med kaffen inden vi tog turen rundt i, og omkring, vejlerne. Men flere var også påklædt nok (men ikke alle) til at kunne blive udenfor og tage kaffen der.
Holdet derefter delt i to. Det gik ikke helt uden lidt forvirring for der var andre besøgene til skjulet, som kom og gik i denne seance, men det gik vist uden tab af nogen af vores deltagere.
Østholdet
Vi var 16 deltagere (Svend Erik) der tog turen imod urets retning rundt om Vejlerne. Vi kom spredt af sted, da der var noget trafikkaos ved den store p plads på Bygholm Vejlen. Kolonnen første stop var ved Klim Fjordholmsvej, hvor der stod flere hundrede gæs på marken op mod Alvejen. I første omgang blev alle siddende i bilerne, men så snart nogle stod ud lettede de fleste. Det var især Kortnæbede gæs. Grågæssene er bedre kendt med at jagttiden er forbi, så en del at dem blev stående. Men, som altid, når der er utilregnelige mennesker, holder nogle af dem vagt, mens andre fortsætter med at fouragere. Når man ser en flok Grågæs på en mark, er der altid, på skift, nogle som holder øje med omgivelserne.
Vi fortsatte mod Troldholme. Her var et par andre deltagere fremme, før den lille kolonne på fire biler nåede frem. Det vrimlede med gæs i luften længere inde i baglandet. Det var både Bram-, Kortnæbede- og Blisgæs, samt Grågæs. På markerne var desuden 8 fouragerende Traner. Den første lyd fra p. pladsen ned til Krappetårnet var en syngende Sangdrossel. En sang der er værd at glæde sig til at høre, for første gang i det nye år med en forestående ynglesæson. På vandreturen gennem læbæltet ned til tårnet hørtes flere syngende forårsbebudere. Bogfinke, Gulspurv og Fuglekonge.
Fra tårnet så vi igen nogle at områdes mange Traner og Havørne. I kanalen fouragerede en lille Skallesluger, hun, og over rørskoven en Blå Kærhøg. Andefugle og viber m fl var rundt omkring på engene. Lille Skallesluger er blevet mere almindelig som vintergæst i de nordjyske områder. Det er en art der ikke er mange trækdata på. 6 fugle er ringmærket i Dk i årene 1956 frem til 1986. Ingen af dem er blevet genmeldt. Den eneste der er genmeldt i Dk er en fugl der er mærket 29 juni nord for polarcirklen i Sverige. Den blev skudt og aflæst i vestlige Limfjord året efter.
Turens næste mål var Hanvejle skjulet. På vej dertil passerede vi igen en større flok gæs på marker tæt op ad vejen. Det var primært Bram- og Blisgæs. Vi holdt igen således at fotograferne kunne side i bilen og tage billeder. Turen på gangbroen ved Hanvejlen blev til en ret hurtig vandretur, da ikke en eneste Skægmejse var aktiv. Her var der i det hele taget meget dødt, så det blev en hurtig vandring på en gangbro der var tør. (En af deltagerne havde for nogle uger besøgt stedet hvor gangbroen stod under vand)
Fra samme p. plads gik turen ud til Lund fjord tårnet, med madpakkerne i bagagen. Hele gruppen kunne være indendørs mens der blev spist. I fjorden sås blandt andet: Knopsvane, Troldand, Hvinand, Pibeand, og Blishøne. Derfra videre til næste tårn, Kærup Holme. Her blev, for flere af os, spottet årets første Rørhøg, og endnu en Blå Kærhøg. Havørnen er så udpræget en fugl, der kan ses fra næsten hvilken som helst tårn i vejleområdet. Sådan var det også fra Kærup Holme.
Vi fortsatte turen forbi Tømmerby fjord, hvor vi traf det andet hold, og efter et lille stop hvor observationer blev udvekslet fortsatte vi til Arup Vejle. Jamen man kan ikke blive fri for at nævne Havørnene nok engang. Den første overfløj fugleskjulet. Dernæst spottedes 2 ude på engene og endelig så vi nummer 4 i luften over engene ved Nørre Arup. Den fik “flyttet” en masse gæs, som fouragerede på engene.
Det var i overvejelse at køre ned omkring Lund fjord, men det droppede vi og valgte at køre tilbage til Bygholmvejlen og kigge på de fugle der var i den vestlige del og frem til centeret og slutte dagens tur hvor den startede. Sådan blev det og vi fik en flok Klyder på 30 og en gruppe Knarænder med på listen over dagens rundtur i Vejlerne. Desværre fik vi ikke lavet en opgørelse over antal arter på dagens tur. En opgave vi kan sætte fokus på en anden gang.
Vestholdet
Efter kaffen ved centerskjulet kørte mit (Poul Erik) hold med 19 Gråmejser mod vest og gjorde holdt ved Vestsøen og på den nye plads ved Glombakken, der var utroligt meget vand inde på Bygholmengen, så der var få fugle her, vi så dog en stor flok klyder på 35 stykker og en havørn kom ind forbi os ret tæt på.
Herfra kørte vi til Arup Vejle, hvor vi fra skjulet kunne at øen næsten var væk, så også her var der meget vand. Det var kun skarverne og nogle måger der lige kunne sidde på en smal revle derude.
Vi havde dog en fin Blå Kærhøg lige foran os langs sivene og ved en af gårdene før sås 2 Hvide Vipstjerter, der er mine første i år.
Turen gik herefter ned over dæmningen til Østerild Fjord, også her var næsten alle øerne oversvømmede, så der var få ænder, og inde på engene var der en flok viber og en Dobbeltbekkasin. Vi kørte videre mod Lønnerup Fjord, her kunne vi lige presse de 7 biler ind på parkeringspladsen på Dæmningen, og herfra sås en del Hvinænder, men ellers ikke ret meget, så vi listede videre vest om fjorden og gjorde stop oppe i Nordenden, hvor der gik en stor flok Sangsvaner og Kortnæbbede Gæs. I midten af flokken var der 6 Blisgæs gemt.
Nu nærmede klokken sig 13,oo, så vi kørte til Tømmerby Fjord tårnet for at kikke på Madpakkerne og holde middagspause oppe i tårnet. Det dejlige ved dette tårn er at her er også toiletter ved parkeringen.
Heroppe kunne vi også fejre Erlings fødselsdag med Åses chokoladekage, den var god. Af fugle kunne vi spotte et par rørhøge langt ude mod nord, men ellers var alt også her dækket af vand. Der var dog en lille Gransanger, der gjorde sig bemærket lige udenfor tårnet i en tjørnebusk. Den var årets første for de fleste deltager. Ved foden af tårnet havde Åse fundet en Hugorm, der var stået op af sin vintersøvn.
På turen videre gjorde vi holdt ved nordenden af Tømmerby Fjord og her så vi en del Troldænder, 3 Lille Skallesluger og en enkelt Trane, mærkeligt nok så vi igen Sølvhejre her, selv om der yngler flere par i Tømmerby Fjords rørskove. På turen videre gjorde vi holdt på toppen af bakken ved Selbjerg Vejle, her er en fantastisk udsigt over de østlige vejler, fra Lund Fjord og helt ud til Bygholms dæmningen.
Sidste stop på turen blev ved tårnet i Lund Fjord, her gik vi tur på træbroerne for at finde Skægmejse, det lykkedes ikke så godt, vi kunne ikke høre dem, da det blæste en del, så vi så kun 1, der hurtigt fløj over stien.
Men i stedet kunne vi flere gange høre Rørdrummen pauke, og vi fik en enkelt gammel havørn overflyvende Havørn, nu hvor solen var begyndt at skinne. Vi sluttede turen her og var enige om, at det var en god ide med at opdele holdet, når der er så mange deltager.
Ved 16-tiden var vi 3 biler der skulle skifte passagerer på parkeringspladsen ved Bygholm, der fik en bonusart med. Der kom en Silkehejre op langs med kanalen meget tæt på, en flot lille hejre med knaldgule fødder.
Svend Erik Mikkelsen og Poul Erik Sperling.