En eftermiddags/aftentur langs Vendsyssels østkyst
Dem der deltog i denne tur fik lov til at sove længe, også dem der kom længere væk fra, for at deltage i turen. Der var igen mange som mødte op, – nok op mod 35 deltagere. Mødestedet var i Gerå ved borgmestermolen.
Med så mange deltager valgte vi at dele os lidt op, sådan, at nogle gik ude på molen, andre ud på engene, – og når dagens mødetidspunktet var til eftermiddags-kaffe-tid, var der også en gruppe der startede med det.
Selv om det var lavvandetid stod vandet meget højt og det havde presset mange fugle langt væk fra de nærmeste områder. Nogle havde forladt området, fx Rylearterne, og mange andre arter stod på sandrevler meget langt væk fra molen og engene nord for. De arter der var tilbage, og til at genkende, (der var meget varmeflimmer) var andearter som Gråand, Krikand, Pibeand, Knopsvaner og Grågæs. De var primært nord for molen. Syd for var der især Strandskader og Storspover og enkeltvis, eller få, af Rødben, Islandsk Ryle, Hvidklire, Strandhjejle og Lille Kobbersneppe. Af Rovfugle var der 2 Rørhøge på jagt efter en Krikand der dykkede desperat hver gang de slog ned over den, for til sidst at stikke af mod rørskoven. Det så ud som om den slap fra dem. En Vandrefalk dukkede op og ”legede” med, eller rettere: Den havde sin egen ”leg” som vist nok førte til et eller andet, for den satte sig på revlen langt ude. Så langt ude, at vi ikke kunne se om den fik et bytte.
Efter et par timer forlod vi stedet og kørte mod Asaa Havn. Logistikken i at komme af sted samlet skred noget, hvilket betød, at vi blev noget spredt i Asaa. De fleste fik dog fornøjelsen af at kigge på en del vadefugle, der stod på engene lige før ankomsten til havnen. Det var Viber, Hjejler, Rødben, Hvidklire, Tinksmed, og en Havørn med flere.
Vi var igen spredt op i grupper, så det var noget forskelligt, hvad den enkelte deltager oplevede, og madpakker blev spist på lidt forskellige tidspunkter. Ja, ærlig talt var det lidt svært for undertegnede, at have overblik over hvor folk var, men det lykkedes i det mindste, at vi samlet forlod stedet og kørte mod aftenens mål for turen, Stensnes området.
Fra p-pladsen er der omkring 1 km vandring ud til spidsen af næsset og Stensnes Flak. Lige ud for p-området lå der en gruppe Toppet Skalleslugere, som dog blev presset væk af et par paddleboarder. Vi gik den anden vej. Så snart vi nærmede os opskyl af tang på stranden, var der fouragerende Stenvender og rylearter, bl. a. en enkelt Krumnæbbet Ryle blev set.
Ude på Falket ses Hættemåger og mange Strandskader, og af de øvrige arter var der under ti individer i alt. Det var Almindelig Ryle, Lille Kobbersneppe, Stor Præstekrave, Traner m. fl. Uden for strandkanten var der et konstant træk af Splitterner, der mest markerede sig med deres skarp skrig.
Solen nærmede sig horisonten, og vi begyndte tilbageturen til bilerne og afsluttede turen. Mange udtrykte, at det var en god oplevelse at komme rundt i dette område og lære nye steder at kende. Fuglemæssigt var det bestemt et besøg vejr. Vejret begunstigede os også denne aften og var med til at understøtte oplevelsen. Dels i kraft af at se fuglene i medlys, dels den behagelighed det er, at være ude i solskin og behagelig varme. På vej tilbage mod bilerne kom der nogle få mennesker modsat os, på vej ud af stranden. De var bare på en lille gåtur i det gode aftenvejr fortalte de, og en rød måne der snart ville stå op. Det kan bestemt anbefales en gang imellem at finde et sted i naturen, sætte sig, og opleve en smuk måneopstigning samtidig med at tusmørket lukker op for natten.
Svend Erik