Tur og store forandringer i Store Vildmose
En stor flok Gråmejser på hele 34 stk. samledes kl. 9,00 ved fugletårnet på Damvej. Og da Svend Erik var bortrejst til Canada, havde vi heldigvis fået Niels Eriksen som medguide på denne tur.
Vi startede med at kikke ind over den store højmose, der er fredet og ejet af Åge V. Jensens naturfond.
Herfra gik vi over for at kikke på det nye projekt i Ringfennerne, der nu er ved at være færdig. Det er et område på 345 ha. som staten ejede og det forvaltes nu af Naturstyrelsen Himmerland. Der er gravet en membran ned hele vejen rundt om arealet og lavet et lille dige på omkring 50 cm. Og der har i sommer også været en hel del vand og mange fugle, blandt andet ynglede et par stylteløber herude, men reden blev desværre oversvømmet medens de rugede.
Vi kunne nu se at de var ved at sætte hegn op omkring området, da det er meningen det skal afgræsses i det omfang det er muligt.
Der var en del viber, stære og krager inde over området, vi så også et par ravne flyve over.
Vi kørte herefter ud ad ringvejen og tog holdt ved et sted hvor der er lavet en sti ind igennem området med hegn på begge sider. Her var fint at gå og vi kunne allerede nu se en meget kraftig opvækst af dunhammer og lyse siv og højt græs. Vi må meget håbe de får afgræsning på meget snart til foråret ellers gror det til med meterhøj vegetation og få vadefugle vil yngle i det.
Ude midt i området kom vi til nogle ret store damme. Her var mange Krikænder, viber og dobbeltbekkasiner. I et læbælte helt ude for enden sad en flot gammel havørn, som med en enkelt flyvetur ud over landskabet skabte voldsomt røre i andedammen.
Tilbage på grusvejen skulle vi have vores formiddagskaffe, før vi kørte videre op ad Biersted Mosevej. Her gør vi et ophold lidt over midten, hvor der er opstået en ret stor sø på østre side af vejen. Her så vi også mange krikænder, viber og mange hjejler.
Det er også her en sti starter ind igennem hele området over til Damvejen, og denne vil der blive offentlig adgang på ifølge projektleder Martin Nissen Nørgård, Naturstyrelsen Himmerland. Han oplyser dog også, at der ikke pt er planer om nogle fugletårne i området – desværre, men de vil opsætte et bordbænkesæt inde på stien.
Ringfennerne vil uden tvivl blive et meget fint vådområde med mange større og mindre vandhuller, men skulle det blive rigtigt godt for vadefuglene skal det afgræsset ligeså tæt som på Bygholmengen. Som det er nu vil det blive meget svært at se og optælle fuglene på grund af meterhøj opvækst af græs, dunhammer og lyse siv. Og hertil kommer et område hele vejen rundt langs vejene på 20 meter med dige og membran. Dette område er allerede nu med opvækst af pilebuske, og da det er udenfor hegnet, vil det i løbet af de næste 2-5 år vokse op til et krat på 2-4 meter, der vil gøre indsigt i området meget vanskelig.
Herefter begyndte det at regne lidt, så vi valgte at køre op til Vildmoseporten, hvor vi kunne komme ind og spise vores madpakker.
Her fortalte Niels Eriksen om mosens tilblivelse og om kvægtuberkulosen , der var grunden til at staten købte mosen og der blev bygget de mange gårde langs vejene, her var i en årrække karantænestation for kvæg uden tuberkulose.
Efter pausen kørte vi op til næste store projekt i Store Vildmose nemlig Ørnefennerne.
Her spottede vi ret hurtigt 2 Kongeørne i granhegnene, det var en gammel fugl og ungen fra i år, som vi kunne se.
Projektet med Ørnefennerne bliver 3 gange så stort som det vi havde set i Ringfennerne, da staten under naturstyrelsen ejer hele Ørnefennerne på 518 ha. + de her i april måned har opkøbt 400 ha. landbrugsjord, der skal være vådområder og tillægges Ørnefennerne, så hele dette areal bliver på 916 ha. totalt. De tilkøbte arealer ligger syd for Blokhusvejen og et andet stykke er øst for Manne Mosevej.
Dette projekt har været i en planlæggende og undersøgende periode på 3 år, der sluttede her i foråret. Det er også her planen at hæve vandstanden ved at slette grøfter og dræn. Dog vil man ikke nedgrave en membran heroppe med nøjes med et lavt dige hele vejen rundt om området.
Vi sluttede turen her med at kikke på 3 legesyge unger af Tårnfalke over engene, vejret havde hele dagen været tåget og diset, men vi fik dog set en hel del fugle inde i området, da vi først kom ud i det.
Vil du læse mere findes der en rapport på 117 sider på Naturstyrelsens hjemmeside ”Lavbundsprojektet Ringfenner” udarbejdet af Cowi.
Nu vil vi glæde os til at se hvordan de to områder vil udvikler sig og hvilke fugle der kommer til næste år.
Poul Erik Sperling.