skagen fuglestation 2024

Årskriftet indeholder alt om observationer, fuglefestivalen, ringmærkning, beretninger og meget mere.

Med alle de fuglearter der besøger Skagen i løbet af et år, kan det være svært at regne ud, hvilken art der bliver ringmærket mest i Skagen. Svaret er gråsisken, der var talrig i det tidlige forår, dernæst følger fuglekonge og gransanger.

Året har også budt på sjældne fugle, hvilket man blandt andet kan opleve i nogle af de forskellige personlige beretninger årskriftet indeholder.

Læs hele årskriftet her:

stillits løgstør haven106

Nu starter efterårsregistreringen i Boligbirding. Det sker fra d. 1. juli 2025.

Så hvis du ikke nåede at hoppe med på Boligbirding-bølgen i foråret og har fortrudt det, så får du chancen for at være med her i efteråret.

Ved du ikke hvad det indebærer, så kan du læse om projektet her: Boligbirding

Holder du ferie i juli, kan du sagtens deltage alligevel. Ynglefuglene er her jo stadig i den periode.

Har du lyst til at deltage, så send en e-mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Luise Ekberg, boligbirdingkoordinator for DOF Nordjylland

gårdbo sø

Inge Tranter ønsker, at Frederikshavn og Hjørring kommuner medtager Gårdbo Sø og omliggende arealer i omlægningsplanen for den Lokale Trepart for Nordlige Kattegat og Skagerrak.

For at støtte sit ønske har Inge Tranter oprettet en underskriftsindsamling på Internettet.

Omlægningsplanen skal sikre, at der kan laves en tilbundsgående forundersøgelse, der kan afdække alle aspekter i en genskabelse af Gårdbo Sø.

DOF Nordjylland har samme ønske som Inge Tranter, og opfordrer derfor til, at man støtter underskriftsindsamlingen via linket her

Gårdbo Sø var Vendsyssels største sø på 288 ha, før den blev drænet i 1880. Det var en fladvandet sø med et rigt fiske- og fugleliv. Jægere og fiskere i lokalsamfundet mistede ved udtørringen en vigtig del af deres livsgrundlag, og det rige fugleliv omkring søen forsvandt. Trækkende vadefugle og de medfølgende rovfugle mistede et fourageringssted i umiddelbar nærhed af Skagens Odde på deres vej til og fra Skandinavien.
I dag er området opdyrket, men omgivet af naturområder. Landbrugsområdet omkring den tidligere sø foreslås retableret som sø og engområder. Området vil udfylde ”et hul i osten” forstået på den måde, at gendannelsen vil sikre sammenhængen mellem de omgivende, meget store naturområder. Hvis bare hullet i osten fyldes ud, kan der i de kommende årtier arbejdes videre med at understøtte en natur på egne præmisser i et stort område mellem Strandby, Tversted og Skagen.

Hammer Bakker301

Spontantælling i del af Hammer Bakker under Lille FiNN

DOF er sammen med Københavns Universitet gået i gang med et nyt feltprojekt kaldet Fugle i Ny Natur (FiNN). Projektet, der er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, går i store træk ud på at belyse ændringer i fuglelivet som følge af ændringer i driften af naturområder i Danmark. Herudover er det også et formål at teste forskellige metoder til registrering af fugle.

FiNN er således et af DOF's store feltprojekter i traditionen fra bl.a. atlas-, lokalitetsregistrerings- og punkttællingsprojekterne. Hvis mange frivillige deltager, håber vi, at FiNN kan få lige så stor betydning for forskning og naturforvaltning som disse projekter har haft og stadig har.

I Nordjylland er et område med i den første del, der kaldes Lille FiNN. Det er et område i Hammer Bakker. I dele af bakkerne er der ændringer på vej eller allerede foretaget, der skal omdanne området til mere vild natur, og det er netop denne forandring FiNN omhandler.

Læs mere her

tajga sædgæs Lille Vildmose106

Lille Vildmose er stadig det vigtigste rasteområde for tajgasædgæs, men Nørreådalen får større og større betydning.

En statusrapport for tajgasædgæssenes brug af rastepladserne i Nordøstjylland i vinteren 2024/25 viser udviklingen.

Rapporten er udført af Kevin Kuhlmann Clausen, J. Madsen og L. Vergin i 2025. Rapporten omhandler tajgasædgæssenes brug af rastepladserne i Nordøstjylland i vinteren 2024/25. Rapporten er udgivet af Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Teknisk rapport nr. 338.

Rapporten redegør for tajgasædgæssenes antal, ankomst- og afrejsetidspunkter i de nordøstjyske rastepladser i vinteren 2024/25, og undersøger gæssenes brug af de forskellige rasteområder både i dag og (til sammenligning) for 6-9 år siden.
Tajgasædgæssene ankom til Nordøstjylland i perioden medio november – medio december, og det maksimale antal fugle optalt ved koordinerede tællinger var 1.350 individer. De fleste fugle forlod området igen i løbet af februar måned. Gæssenes vigtigste rasteområde var Lille Vildmose, selv om vigtigheden af dette kerneområde er faldet det seneste årti. Det næstvigtigste rasteområde var Nørreådalen, som de seneste år er blevet brugt i stadig større omfang af gæssene, og nu står for > 20 % af positionerne fra GPS-mærkede individer i løbet af vinteren. De seneste år har der således i længere perioder optrådt internationalt betydende antal i ådalen. Brugen af Tjele Langsø som overnatningsplads er faldet.

Nogle af de anvendte data i rapporten er leveret fra Lille Vildmose, Aage Jensens Fonde, blandt andet af driftsleder Thomas Holst Christensen.

Rapporten kan læses i sin helhed her