DOF Nordjylland med i nyt universitetsprojekt
Spontantælling i del af Hammer Bakker under Lille FiNN
DOF er sammen med Københavns Universitet gået i gang med et nyt feltprojekt kaldet Fugle i Ny Natur (FiNN). Projektet, der er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, går i store træk ud på at belyse ændringer i fuglelivet som følge af ændringer i driften af naturområder i Danmark. Herudover er det også et formål at teste forskellige metoder til registrering af fugle.
FiNN er således et af DOF's store feltprojekter i traditionen fra bl.a. atlas-, lokalitetsregistrerings- og punkttællingsprojekterne. Hvis mange frivillige deltager, håber vi, at FiNN kan få lige så stor betydning for forskning og naturforvaltning som disse projekter har haft og stadig har.
I Nordjylland er et område med i den første del, der kaldes Lille FiNN. Det er et område i Hammer Bakker. I dele af bakkerne er der ændringer på vej eller allerede foretaget, der skal omdanne området til mere vild natur, og det er netop denne forandring FiNN omhandler.
Støt genskabelsen af Gårdbo Sø nær Skagen
Inge Tranter ønsker, at Frederikshavn og Hjørring kommuner medtager Gårdbo Sø og omliggende arealer i omlægningsplanen for den Lokale Trepart for Nordlige Kattegat og Skagerrak.
For at støtte sit ønske har Inge Tranter oprettet en underskriftsindsamling på Internettet.
Omlægningsplanen skal sikre, at der kan laves en tilbundsgående forundersøgelse, der kan afdække alle aspekter i en genskabelse af Gårdbo Sø.
DOF Nordjylland har samme ønske som Inge Tranter, og opfordrer derfor til, at man støtter underskriftsindsamlingen via linket her
Gårdbo Sø var Vendsyssels største sø på 288 ha, før den blev drænet i 1880. Det var en fladvandet sø med et rigt fiske- og fugleliv. Jægere og fiskere i lokalsamfundet mistede ved udtørringen en vigtig del af deres livsgrundlag, og det rige fugleliv omkring søen forsvandt. Trækkende vadefugle og de medfølgende rovfugle mistede et fourageringssted i umiddelbar nærhed af Skagens Odde på deres vej til og fra Skandinavien.
I dag er området opdyrket, men omgivet af naturområder. Landbrugsområdet omkring den tidligere sø foreslås retableret som sø og engområder. Området vil udfylde ”et hul i osten” forstået på den måde, at gendannelsen vil sikre sammenhængen mellem de omgivende, meget store naturområder. Hvis bare hullet i osten fyldes ud, kan der i de kommende årtier arbejdes videre med at understøtte en natur på egne præmisser i et stort område mellem Strandby, Tversted og Skagen.
Invitation til Ørneklubben – Forårstur i Østerådalen
Søndag d. 27. april kl. 12.00 - 15.00
Ørneklub-tur til Østerådalen.
Foråret er her – træerne springer ud, fuglene synger fra morgen til aften, og naturen summer af liv.
Men hvorfor finder vi nogle fugle i skoven, andre i mosen, på engen eller ved søen? Det skal vi ud og undersøge sammen!
Vi inviterer til fugletur i den smukke, bynære Østerådalen ved Aalborg. Her skal vi kortlægge, hvilke fugle vi ser hvor – og hvorfor.
Vi har lavet et helt særligt kort over området, hvor vi sammen sætter fuglene på, som vi ser på vores tur.
Alle får deres eget fuglekort med hjem!
Mødested: Infohuset i Østerådalen
Tidspunkt: Kl. 12.00 søndag d. 27. april
Der er parkering ved Infohuset (kør ned ad grusvejen fra Over Kæret)
Kig efter Ørneklubben-flaget!
Vi medbringer teleskoper – men tag gerne egen kikkert med
Husk praktisk tøj – vi går uanset vejret
Medbring en lille snack og drikke – der er mulighed for at fylde vandflasker ved Infohuset
Tilmelding senest 23. april til: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
(det sikrer, at alle får deres eget fuglekort)
Vi glæder os til at se jer til en hyggelig og nysgerrig eftermiddag i selskab med fuglene!
Lille Vildmose får konkurrence af Nørreådalen hos tajgasædgæs
Lille Vildmose er stadig det vigtigste rasteområde for tajgasædgæs, men Nørreådalen får større og større betydning.
En statusrapport for tajgasædgæssenes brug af rastepladserne i Nordøstjylland i vinteren 2024/25 viser udviklingen.
Rapporten er udført af Kevin Kuhlmann Clausen, J. Madsen og L. Vergin i 2025. Rapporten omhandler tajgasædgæssenes brug af rastepladserne i Nordøstjylland i vinteren 2024/25. Rapporten er udgivet af Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Teknisk rapport nr. 338.
Rapporten redegør for tajgasædgæssenes antal, ankomst- og afrejsetidspunkter i de nordøstjyske rastepladser i vinteren 2024/25, og undersøger gæssenes brug af de forskellige rasteområder både i dag og (til sammenligning) for 6-9 år siden.
Tajgasædgæssene ankom til Nordøstjylland i perioden medio november – medio december, og det maksimale antal fugle optalt ved koordinerede tællinger var 1.350 individer. De fleste fugle forlod området igen i løbet af februar måned. Gæssenes vigtigste rasteområde var Lille Vildmose, selv om vigtigheden af dette kerneområde er faldet det seneste årti. Det næstvigtigste rasteområde var Nørreådalen, som de seneste år er blevet brugt i stadig større omfang af gæssene, og nu står for > 20 % af positionerne fra GPS-mærkede individer i løbet af vinteren. De seneste år har der således i længere perioder optrådt internationalt betydende antal i ådalen. Brugen af Tjele Langsø som overnatningsplads er faldet.
Nogle af de anvendte data i rapporten er leveret fra Lille Vildmose, Aage Jensens Fonde, blandt andet af driftsleder Thomas Holst Christensen.
DOF Nordjylland på Naturmødet i Hirtshals
Billede fra 2024
Dansk Ornitologisk Forenings afdeling Nordjylland deltager på Naturmødet i Hirtshals igen i år.
Naturmødet begynder torsdag d. 22. maj og slutter lørdag d. 24. maj. Alle tre dage glæder vi os til at få besøg af så mange som muligt i vores telt.
Vi vil gerne fortælle om en masse fugle, men for at gøre det lidt ekstra interessant har vi valgt at fokusere på enkelte trækfugle og deres adfærd.
Vi har valgt at give et dybere indblik i landsvalen, sildemågen og natravnens træk. Det er tre meget forskellige fugle, der også trækker forskelligt, så kom og hør.
I teltet er der også særlige aktiviteter for børn.
I løbet af de tre dage holdes der desuden foredrag om ”Naturens Motorvej” – et spændende ønske, og naturligvis om trækfugle.