Western Andalucia og Eastern Andalucia–en anmeldelse

Andalusien_1Western Andalucia – From Huelva to Malaga (I)
Eastern Andalucia – From Malaga to Cabo de Gata, Spain (II)
af Dirk Hilbers m.fl. 271 og 255 sider.

Set fra 269 kr. Naturbutikken

Crossbill Guides er ikke en decideret fuglebog. Bøgerne, og her er der tale om en serie, omhandlende diverse steder i Europa med vild natur. En af bøgerne, eller skulle man rettelig sige, to af bøgerne omhandler Andalusien. Andalusien er så stor og varierende, at det kræver to bøger at beskrive dette pragtfulde landskab. Biodiversiteten er den højeste i nogen af de spanske regioner, og den er især Andalusien_2speciel for fugle. Flere bjergkæder gennemskærer regionen med alle naturtyper, man kan tænke sig. Der er alt fra tørre sletter til vådområder, og alt fra småfugle til store gribbe.

I modsætning til hvad vi forventer af en fuglebog, som er fokuseret på fuglelokaliteter og sjældne fugle, er Crossbill Guides fokuseret på et helt økosystem i et bestemt område. Bøgerne følger det kendte layout fra tidligere Crossbill Guides. Bøgerne er delt op i en øst og vest udgave.

De er endvidere delt op i tre individuelle dele.

Første del er landskab. Dette afsnit beskriver de vigtigste økosystemer, og forklarer med fine illustrationer og billeder, de geologiske træk, der påvirker dyrelivet.

Andalusien_3Anden del omhandler flora og fauna. Omtalt er flora, pattedyr, fugle, insekter og krybdyr mm. Især er fugle godt beskrevet med henholdsvis 19 og 15 sider i de to bøger.

Sidste afsnit er nok det vigtigste. Det praktiske afsnit, som indeholder forslag til 18 og 20 ruter/lokaliteter, man kan besøge. Hver lokalitet har en kort oversigt, som efterfølges af en mere detaljeret beskrivelse af selve ruten. Kortene har lyse og klare farver med både en skala og vigtige punkter. Under hver rute er der symboler for det vigtigste på en given lokalitet, så man kan nemt tilrettelægge en tur, der fokuserer på fugle eller orkideer, hvis det er ønsket.

Peter Lund Kristensen

 

Links til forlagets smagsprøve på bøgerne: https://issuu.com/crossbillguidesfoundation