Vådt klima præger gråmejseturene
Forår i april er lig med fuglesang fra vores standfugle, samt de første trækfugle, der er ankommet fra sydligere egne. Denne tur, den 4. april, var koblet sammen med en gennemgang af forårsaktuelle fuglestemmer til biblioteksmødet onsdag den 3 april. Så det giver god mening at komme i felten, oven på dagen hvor vi lyttede til stemmer fra mobiltelefon.
Klimaet er under forandring. Det må siges at det influerer på gråmejseturene, for de finder nu sted for tredje gang i år i koldt regnvejr, med hård vind som ledsager.
12 friske deltager mødte op til turen ved Gerding Kirke og var klar til at trodse vejret. Allerede på mødestedet var der belønning for at komme. En Natugle tudede fra en nærliggende lade og en Grønspætte sang vedholdende tæt ved Gerding Kirke. Flere småfugle, af de arter der er i DK hele året, trodsede vejret og sang, som vi kunne lytte til, – og tale om hvad der er karakteristisk ved de enkeltes sang.
Efter denne introduktion kørte vi til p. pladsen ved Rise. Vi drak en hurtig kop kaffe, af-komponeret af en Sangdrossel og en Gærdesmutte, inden vi gik ned over overdrevet mod engene langs Lindenborg å. Snart lød der en kraftig kvidren længer fremme, som skulle vise sig at være en kæmpe flok drosler. Sjagger, Sangdrosler, og især Vindrosler. Det var flere hundrede fugle, der fouragerede, især, i et ny fældet område, hvor skovbunden var jordbearbejdet. Det imponerer altid at opleve kæmpe flokke der er på årets rejse!
Vi fortsatte turen op gennem Skinbjerglund og tilbage til bilerne og fik lyttet på næsten alle de skovarter der er mulige at høre i skoven. Sortspætten søgte vi længe efter og den var faktisk opgivet, da dens karakteristiske: kly kly kly lød en enkelt gang, lige før vi kom tilbage til bilerne.
Efter denne gåtur på over to timer kørte vi tilbage til Gerding, hvor der vest for kirken er en meget fin plads med overdækkede bænke m. m. Et virkeligt fint madpakke sted i ly for regnen.
Inden vi sluttede dagens tur ved Håls bro gik vi en lille tur til Bækhuse. Mens nogle af os fokuserede på fuglene, var der andre som kiggede på jorden og fandt en meget smuk forårssvamp. En Krølhåret Pragtbæger eller Ubestemt Pragtbæger. En usædvanlig smuk svamp der er fremme i månederne oktober til april. De trives godt i fugtigt vejr.
Turen i torsdags blev fulgt op at en mindre tur om lørdagen i Hammer Bakker. 10 deltagere mødte op i overskyet, men stille og temperaturmæssigt fint vejr. Perfekt til at lytte til fuglesang. Turen blev afholdt fra kl. 13 til 16. I starten på denne tur var der livlig sang fra de almindelige småfugle, hvor især Spætmejserne var talrige. Desuden markerede Stor flagspætte, Grønspætte samt mange Rødhalse sig.
Turen var først i skovområdet tæt ved Vodskov by. Derefter bevægede vi os til Naturfondens arealer, dels for at vise områdets udvikling dels med håb om at Hedelærken ville lade sine bløde toner klinge. Det skete ikke. Til gengæld trompeterede områdets nye Tranepar. De holder dog til i et moseområde uden for naturfondens område, men det ligger i Hammer Bakker. Hedelærke og Trane er nye ynglearter siden Atlas 3.
Således blev april måneds ture afviklet i aprilvejrets modsætninger.