Uglelyt med ugler

natugle_SEMKl. 20.00 i mørke indfandt 15 gråmejser sig på P-pladsen i Rebild for at komme ud og lytte efter ugler.Vejret var ikke det bedste, helt overskyet og en del blæst, så jeg startede med en gennemgang af de forskellige stemmer fra de danske ugle arter.

Jeg havde fået Karsten Vestergaard til at gå med og vise nogle af de steder, hvor Rebildgruppens kasseprojekt har uglekasser hængende. Karsten fortalte om projektet, inden vi startede. De har satset meget på at byde perleuglen velkommen, hvis nogle af de midtjyske ynglepar eller deres unger skulle komme til Rold Skov, så de har 61 perleuglekasser hængende. Desværre har ingen perleugle endnu indfundet sig, men kasserne har været beboet af 6 par hulduer, 1 par alliker, nogle mejser og andet, endda en skovmår har brugt en af kasserne. Til natugler har de 10 kasser hængende og 4-5 er beboede hvert år. Til hvinand er også opsat 10 stk. men indtil videre uden hvinænder. Vendehalsen er en art de på tiden arbejder meget med. De har haft 25 vendehalskasser oppe, men har i 2018 opsat 40 kasser mere, så der i alt er 65 til vendehalsene ankommer i 2019.

Vendehals_Rold_Skov

Nå, men efter al snakken kørte vil ned til Store Økssø. Her var heldigvis mere læ for vinden, og det klarede op i skydækket, så vi havde måneskin ind imellem. Vi gik ud ad en skovvej, hvor der var en uglekasse, og et stykke ude hørte vi også en natugle, først noget væk og senere igen tættere på og tydeligt. Vi hørte også en hvinand flyve over.

Nu gik vi tilbage til parkeringspladsen efter kaffen. Den tog vi med over på den anden side af banen, hvor vi fandt et stort bord-bænkesæt, hvor vi kunne være alle 15 M/K. Det var hyggeligt med kaffepause i måneskinnet. Så kørte vi videre til Skovhaven. Her hørte vi en natugle langt væk og nogle grågæs fløj over. Næste stop var på Rebild Skovhusevej, men her blæste det en del, og vi hørte ikke noget særligt.

spurveugle_jaevzoo (2)Sidste stop var på Røde Møllevej ved en gård med fritgående kødkvæg og en dådyrfarm overfor, så her skulle der være mus og føde til ugler. Her gik vi en god tur ned igennem ådalen langs Lindenborg å, en meget flot tur nu i fuld måneskin. Her hørte vi vibe og dobbeltbekkasin, samt et rådyr der advarede. Vi kom også forbi indgangen til det før så hemmelige Regan West anlæg.

Så det blev en fin tur på trods af det dårlige vejr ved starten, og vi fik hørt ugler denne gang. Det gjorde vi ikke på ugleturen for en 4-5 år siden.

Foto af spurveugle, hvoraf der jo var en syd for Økssø sidste forår. Denne er fra en svensk dyrepark., og natugle taget af Svend Erik.

Tekst:Poul Erik Sperling
Fotos: Poul Erik Sperling og Svend Erik Mikkelsen