Stortrappetur til det tidligere Østtyskland med GråmejserNord, 2019
Hannen vejer 14-17 kg, og det gør ham til en af verdens største fugle, der kan flyve. Hunnen vejer derimod kun 4-7 kg, og det gør dem til den art, der har størst vægtforskel mellem kønnene. Vi taler om Stortrappen, som 28 nordjyske gråmejser og lignende godtfolk var taget til delstaterne Brandenburg og Mecklenburg-Vorpommern i det tidligere Østtyskland for at se. Og turen, som varede 4 dage, foregik omkring 1. maj, så vi var der i den periode, hvor hannerne opfører deres spektakulære parringsdans: Hannen, der som nævnt i forvejen er meget større end hunnen, puster sig yderligere op og fylder en strubepose med luft, så fjerene stritter. Samtidig drejer han halen opad og vingerne fremad og vender fjerene så den hvide underside kommer frem. Resultatet er at han ligner et kæmpestort popcorn, der stamper i jorden. Hans hjerterytme kan komme op på 900 slag i minuttet under denne proces. Efter denne kraftanstrengelse og selve parringen overlader han det da også til hunnen at klare resten af arbejdet med ungerne.
Tidligere havde Stortrappen stor udbredelse fra Spanien til Mongoliet, men nu er den rødlistet som en ”Truet art” – hovedsageligt pga. intensiveringen af landbruget. Brandenburg er det sted i Tyskland med flest Stortrapper, og der foregår et internationalt samarbejde der for at redde arten (http://www.grosstrappe.org/).
Vi besøgte info-centret i Buckow, hvor vi hørte om Projekt Stortrappe, og var to gange ude i felten, bl.a. i Havelländishes Luch, som er et af de tre områder hvor fuglene findes. Udover Stortrappen var der naturligvis også mange andre fuglearter, fx Bomlærke, Tornsanger, Gul Vipstjert og Sydlig Nattergal.
Men turen drejede sig ikke kun om Stortrappen, så næste dag var vi bl.a. i fuglereservatet ved Linumer Teiche. Det er et fantastisk smukt område med diger og tidligere fiskedamme – og masser af fugle. For at nævne et lille udpluk: Drosselrørsanger, Savisanger, Gøg, Atlingand, Skeand, Rødhovedet And, Skægmejse, Pungmejse, Rørdrum (hørt), Fjordterne, Rørhøg, Lærkefalk, Isfugl og Sydlig Nattergal – og en svømmende bæver. Sydlig Nattergal fulgte os på hele turen.
På tredjedagen jagtede vi Lille Skrigeørn i Feldberg Hügelland, et smukt sø-landskab med gamle bøge-, nåle- og blandingsskove. Lille Skrigeørn fandt vi aldrig – måske var det for koldt denne formiddag. Til gengæld så vi mange Fiskeørne – også på rede opsat på høje elmaster, flere med video-cam (kan ses på nettet). Og Traner i 100-vis samt mange Hvide Storke i luften, på marken og på rede.
Senere kørte vi til Müritz Nationalpark – igen et smukt skovområde med kæmpestore, gamle løvtræer og åbne lysninger og enge. Et godt område for Spætter, og vi så da også Mellemflagspætte. På turen så vi desuden Grønspætte, Sortspætte og Stor Flagspætte.
Hjemrejsedagen startede i Ivenacher Eichen parken, hvor vi håbede på at se Spætter og Vendehals. Vi så igen Mellemflagspætte, men ikke de andre. Måske fordi parken også et yndet udflugtsmål for skolebørn. Parken rummer bl.a. de ældste træer i Tyskland – nogle imponerende 1000 år gamle egetræer.
Turens sidste planlagte fugl var et sælsomt syn: En Nandu i en gul, nordeuropæisk rapsmark. I 1990-erne slap nogle få Nanduer ud af fangenskab; mod alle forventningerne overlevede de den efterfølgende vinter, og nu er der over 500 sydamerikanske strudse der løber rundt på markerne sydøst for Lübeck. De lokale landmænd er ikke udelt begejstrede.
Turen igennem tilbragte vi en del timer i bussen (en særdeles komfortabel og veludstyret 4-stjernet bus fra Hanstholm Rejser), men det føltes ikke som spildtid, da vi så masser af fugle fra bussen, især Trane og Hvid Stork, men også fx Rød og Sort Glente, Musvåge, Fiskeørn, Ravn – og rådyr. Og området vi kørte i, er utrolig smukt. Landskabet i det tidligere Østtyskland er stadig anderledes end i vest: der er mange uopdyrkede overdrev og hedeområder; de opdyrkede marker er større, og træerne er flere og større (Alle vejtræer har et nummerskilt hæftet på sig – der bliver holdt øje med dem!). Når dertil lægges de mange søer og vådområder i området, får man rigtig gode muligheder for at se fugle – og vi så da også samlet 112 arter!
Overnatning foregik på 3- og 4-stjernede hoteller – en helt uvant oplevelse for en birder, men faktisk meget rart. Og hele denne fantastiske tur var planlagt og professionelt ledet af Svend Erik Mikkelsen og Poul Erik Sperling fra DOF-Nordjylland samt Jan Skjoldborg Kristensen fra DOF Nordvestjylland/Hanstholm Rejser.
Tekst: Ulla Bryanne
Fotos: Anni Gulberg Madsen, Dorthe Mikkelsen, Elly Hansen, Svend Erik Mikkelsen, Erland Jensen og Poul Erik Sperling.
Fotogalleri fra turen: