Store vildmose – en Gråmejsetur

Gråmejserne i Store Vildmose

st_vildmose_pes_1Det skal ikke skjules at det er herligt at være arbejdsfri og have tid til at søge fællesskab og gode fugleoplevelser sammen med andre, som har samme mulighed. 12 grå mænd og en kvinde (hvor blev de øvrige kvinder af denne gang? På turen til Sønderjylland var der 5 kvinder og 4 mænd som deltog) mødte op ved ???? en mandag morgen med fin sol på en blå himmel og i vindstille vejr.

Efter koordinering af fælleskørsel gik turen af sted mod den nordøstlige del af Store Vildmose. Her  havde vi turledere set masser af Kortnæbede gæs torsdag og fredag i forrige uge. Men man kan ikke regne med at fuglene så står der 3 dage senere. Der var ikke en gås eller svane i dette område. Vi gjorde dog holdt ved Ry å for at spejde ud over landskabet. Solen skinnede og gav varme, så selv om der kun var en Ravn, Gråænder og en Musvåge samt kragefugle generede det ikke, – det var helt behageligt at stå der og kigge på åens vand der løb afsted. Der trak dog op med høje mælkehvide skyer fra vest, men det gjorde kun scenen mere varieret.

st_vildmose_pes_2Turen fortsatte vi hen af Taffelgårdsvej gennem Lunefenner. Her var der også masser af gæs for få dage siden. Men nej: Ikke en gås eller svane her! Næste stop var ved Tårnet ved de to søer ved Grishøj gård krat. Her lå der Gråand, Pibeand og Krikand samt en flot udsigt ud over moseområdet. Turen fortsatte vi ind mod Store Vildmoses sydlige centrale del, Damfenner. Ned ad Damvej stod masser af Sangsvaner, nogle Pibesvaner, i 1000sindevis af Kortnæbede gæs og flere 100vis af Bramgæs. Det havde vi også forventet, men vi havde ikke forventet at 5 Silkehaler sad her midt i mosen. De fløj dog lige som vi opdagede dem. Nok en kort rast inden turen gik videre mod nærmeste by. De mælkehvide skyer var nået hen foran solen som dannede en flot halo. Mod den vestlige horisont trak mørke stålgrå skyer op og vi kunne mærke en kold vind trænge gennem vore klæder, så kulden sneg sig ind i kroppen. Men det var der råd for: Ind i de varme biler og op ad Biersted Mosevej til museumsgården hvor vi spiste de hjemmelavede madpakker. Det var godt at sidde under tag, – tak for det til Vildmosegruppen.

st_vildmose_pes_4Efter et sådan fest-måltid kørte vi til engene ved Ry å. Toftegård og Voldkær enge. De stålgrå skyer dækkede nu mere end halvdelen af himmel- rummet og vinden steg i sekundmeter. Det var blevet koldt at stå og kigge på fugle. Ry å var blevet til en hel pæn flod, hvorpå der var en del ænder.  Rundt omkring sås jævnligt flere hundrede Viber i luften, men næsten ingen Hjejler, som ofte ses sammen med Viberne. En søgen efter en Vandrefalk gav ikke resultat, men Musvåger og Tårnfalke var i der. Vi kiggede ved alle tre broer over åen. Sidste kig var ved Stavad bro. Den solfyldte start på turen var blevet til en råkold stålgrå himmel og en kop eftermiddagskaffe hjemme i en varm stue trak mod en afslutning af denne tur. Vi havde vist også fået set hvad Store Vildmose kunne byde på af spændende fugleoplevelser en råkold men smuk novemberdag 2013.

Ønsker I at se eller printe hele fuglelisten ud, gå ind på Dofbasen.dk, søg på dato = 11-11-2013 og observatør = Poul erik sperling, så får alle arter og antal frem.

Poul Erik og Svend Erik.