Skagen Fuglefestival 6.-8. maj 2016

BeachflagSkagen Fuglefestival blev første gang afviklet i 2006. Dengang var den primært et lille arrangement for inkarnerede fuglefolk, som i maj mødtes for at nyde Europas bedste forårstræksted, når sæsonen og fuglevariationen var allerbedst. Siden er festivalens tiltrækningskraft udvidet betragteligt til nu nærmest at være en folkefest for også helt almindelige naturglade mennesker, som bare til Skagen for at opleve det autentiske og berømte fugletræk, inhalere dusinvis af arter og oplevelser, og ikke mindst dele samværet med andre. Her mødes feltbisser og almindelig dødelige – alle om den helt specielle oplevelse det er at se på fugle.

Skagen Fuglefestival har også udviklet konceptet betragteligt i forhold til de første år. Jeg har selv haft glæden af at sidde med i planlægningsgruppen de senere år, og har også her været vidne til et kæmpeengagement og en vilje til både at bevare de gode ting og hitte på nye aktiviteter. Det har betydet, at festivalen indenfor de seneste år også har fået et smukt logo, en ny hjemmeside og en Facebookside med næsten 400 følgere.

dethvidefyr

Oprindeligt var samlingspunktet Det Hvide Fyr. Men i takt med at det stod klart, at det ville lykkes at skabe et af verdens bedste oplevelsescentre for trækfugle og en helt ny og moderne fuglestation i Skagen Fyr – som populært også kaldes Det Grå Fyr – er festivalen blevet afviklet derfra. Og i år skulle det så have været kronen på værket at kunne afholde Skagen Fuglefestival i tilknytning til åbningen af det nye oplevelsescenter. Men desværre er renoveringen af fyrbygningerne løbet ind i nogle problemer, som har udskudt åbningen til 2017.

Derfor har vi besluttet at fejre 10 året for den første Skagen Fuglefestival med at holde en “retro-festival”, og tager derfor igen udgangspunkt i Det Hvide Fyr her i 2016. Da vi mangler rum at være, bliver der ingen foredrag i år, men eller et fint program.

Informationsområdet

DOF Nordjyllands teltTeltet

Ved Det Hvide Fyr indrettes det største informationsområde, vi endnu har haft. Det store telt vil naturligvis blive bemandet med ornitologer, som kan guide og rådgive festivaldeltagerne. Naturbutikkens populære salgsudstilling vil naturligvis også være der. Naturbutikken er endda så friske, at de også holder åbent Kr. Himmelfartsdag den 5. maj kl. 12-16. Ellers kan du besøge dem fredag og lørdag fra 11 til 16, og søndag fra 11-13.

Naturmødet bil

Som noget nyt år kommer DOF Nordjylland med sin egen stand og telt, som opstilles i informationsområdet. Herfra vil vi informere om vores lokale forenings tilbud, uddele brochurer, sælge fuglekasser og årsskriftet Nordjyllands Fugle m.m.

Folkemødet om Natur – også kaldet Naturmødet, som afholdes i Hirtshals 26.- 28. maj – vil også være tilstede i informationsområdet med deres opsigtsvækkende reklamebil for at fortælle om folkemødet.

Fredag den 6. maj kl. 11 åbnes festvalen formelt af Kurt Rasmussen, mangeårig leder af Skagen Fuglestation. Det foregår også i informationsområdet.

IMG_8502_edited-1Fuglene

Det er jo dem, det handler om!

Ringmærkningen foregår i år ved Det Grå Fyr. Hver morgen/formiddag mellem kl. 8 og 12 står Morten Jenrich klar ved nettene for at indfange småfugle, som efterfølgende ringmærkes og fremvises. Spørg gerne Morten om ringmærkningens formål og historie.

Lørdag den 7. maj fra kl. 00 til 17 kan du deltage i konkurrencen – ” Find den sjældneste fugl på Festivalen”. Vinderen bliver bekendtgjort søndag 8. maj kl. 12 ved Det Hvide Fyr og Naturbutikken sponsorerer et gavekort på 1000 kr. til vinderen af konkurrencen.

Tårnenes Dag afvikles også om lørdagen mellem kl. 5-13. Den afholdes for 11. gang i Danmark. Hold bemander tårne og udsigtspunkter i Danmark, Sverige og Finland med det mål at se/høre flest mulige arter og derved vinde konkurrencen. Vi stiller i år med et hold “TEAM VERDENS ENDE” under ledelse af Lars Grøn, DOF Nordjylland, som fra udsigtspunktet Verdens Ende ved Sylviastien agter at gentage sidste års 1. plads i konkurrencen. Det er tilladt at få hjælp fra besøgende, så mød op bliv en del af eventen.

Observationer fra Nordstrand og Flagbakken

KramshøjFlagbakken 2

Naturligvis kan vi ikke lave en fuglefestival uden de to hits: Morgenobservation på Nordstrand og Open Air på Flagbakken.

Der er Morgenobservation på Nordstrand alle festivaldage fra kl. 7-10. Erik Kramshøj og Klaus Malling Olsen m.fl. står på Nordstrand for enden af Batterivej og fortæller om de fugle der passerer over havet, stranden og reservatet bag klitterne.

Der er Open Air på Flagbakken, fredag og lørdag kl. 11-14 og søndag kl. 11-13. Klaus Malling Olsen, John Pedersen og Erik Kramshøj guider på “bakken”, hvor blandt andet de mange rovfugle passerer tæt forbi. Der er god mulighed for at få kyndig og pædagogisk vejledning til de vingede, der passerer.

Morgentur i SkagenFugleture

Selvfølgelig skal vi ikke snydes for fugleture med dygtige og kompetente guider! Og der er hele tre af slagsen:

Tur ad Grenen Stien: Den 6. maj kl. 13-16 er Kurt Rasmussen guide på denne ca. 3 km lange tur, der går ind igennem Ellekrattet og derefter ned af den nyligt anlagte Grenenstien, som fører os ned igennem Reservatet og over til Det Grå Fyr.

Morgentur i Skagen : Den 7. maj kl. 7-11 er Knud Pedersen guide på en 6 km stille gåtur i området mellem Nordstrand og Grenen. Turen starter kl. 7 ved Nordstrand og går gennem kuperet klitterræn forbi søen med skarvkolonien til Grenen. Ophold hos ringmærkeren før tilbageturen gennem Reservatet til Batterivej og Nordstrand.

Morgentur i Råbjerg Mile: Den 8. maj kl. 7-10 er Kurt Rasmussen guide på denne tur, der går ind over Råbjerg Mile til milesøerne og retur. Der vil være gode muligheder for at se de lokale fugle som Storspove, Trane og Ravn, samt tilfældige trækfugle som Gul Vipstjert, vadefugle og rovfugle.

Ses vi????

Tekst: Børge Søndergård
Fotos: Skagen Fuglefestival