Sensationen gentog sig

Albatros_2015_lg_2Den 7. Maj skete det som mange ornitologer havde håbet på, men som de færreste havde turdet drømme om. Den Sortbrynet Albatros satte atter fod på dansk jord da den henrygte op mod 100 storsmilende ornitologer på havnen i Hirtshals. Fuglen, hvis vingefang kan nå hele 240 cm, blev spottet på østmolen af Lars Paaby Kl. 09:10 og kunne nydes frem til Kl. 12:32 hvor den bredte sit imponerende vingefang ud og satte kursen nordøst i den hårde vind. Inden da havde folk fra hele Jylland og Fyn kunnet nyde den store sjældenhed som rastede nøjagtigt på samme sted
hvor den også var at finde i Juli 2014. Sjællænderene måtte i denne omgang køre forgæves da Alba, som ornitologerne ynder at kalde vidunderet, blot rastede i 3 timer og 22 minutter. Men mon ikke sensationen gentager sig endnu en gang til næste år.

Der tegner sig nemlig et mønster af Albas færden i forårs og sommermånederne,Albatros_2015_lg_3 hvor den har en forkærlighed for den Nordtyske ø Helgoland, med afstikkere til Norge, Sverige og Danmark, her under Hirtshals og Skagen. Hjem kommer Alba nok aldrig igen. Arten er hjemmehørende på Falklandsøerne og det er yderst tvivlsom om den nogensinde kommer tilbage til den sydlige halvkugle. Så den må indstille sig på en normadetilværelse på den nordlige halvkugle, hvor ornitologer i hele Europa vil byde den velkommen som en rockstjerne ved hver en kyst eller havn den måtte gæste.

Tekst og foto: Lars Grøn