På tur på en sensommerdag. (Fra Aså til Hals)
Efter en lang sommerpause (sidst vi havde en gråmejsetur var 6 og 7 juni) samledes 23 deltagere til efterårets første tur i Aså havn, onsdag den 23. August. Langt de fleste var ankommet i egne køretøjer. Man kan sige at denne tur på sin vis vanskeliggjorde muligheder for fælleskørsel, som vi ellers lægger op til på vores ture. Jeg synes det er meget aktuelt at satse på fælleskørsel, efter at dette år, 2023, sætter den ene negative klimarekord efter den anden. I skrivende stund hører jeg historien i radioen om det store kollaps Kejserpingvinerne er udsat for. Jeg nævner dette da det bekymrer mig dybt, at farten af klimaforandringerne synes at løbe løbsk. Hvis det er rigtigt, bliver det endnu værre næste år. Klimaet har måske nået et tipping point, – det er virkeligt skræmmende.
Det er også reelt, at der var logistiske vanskeligheder ved at lave fælleskørsel denne gang, når start og slutsted er to vidt forskellige steder. Vi blev ret så mange biler i kortegen, når vi bevægede os fra et sted til et andet. Nå, men dette er en fugletur.
Denne dag, 23/8, var vejret typisk dansk sommervejr med blæst fra vest. Det var ret så overskyet, med lidt sol ind i mellem, men rimeligt nok til at kigge ud på vaderne både nord og syd for Aså havn. Der var noget at kigge på. Ikke store flokke, men en del fugle, som fouragerede spredt i området. Det var fx Hvidklirer, Strandskader, Almindelige Ryler, Hjejler m fl. Herunder 31 Fiskehejrer.
Efter rundturen omkring havnen og en kaffepause, fortsatte vi i kortege kørsel til borgmestermolen, – Gerå enge og strand. Høj vandstand pressede fuglene sammen på vaderflader. Desværre ret langt væk fra molen, så artsbestemmelse af fuglene var en udfordring. Afstand til fuglene var ikke det eneste der gør artsbestemmelse svært. Fuglene er også i gang med fjerskifte til vinterdragt, samt der er mange ungfugle i flokkene. Lyset svigtede også i forhold til, hvad vejrudsigten havde lovet. Skyerne samlede sig og blev mere tunge og truende.
Her er de vigtigste observationer vi kunne spotte fra molen: Grågås 600, Gravand 180, Canadagås 230, Islandsk Ryle 4, Alm. Ryle 320, Lille Kobbersneppe 4, Storspove 200, en Havørn samt en Rørhøg.
Der var mange andre arter, fx Måger, Terner og andefugle. Havde vi haft fuglene tættere på og i bedre vejr, havde der uden tvivl været flere Rylearter i flokkene, samt trækkende fugle over havet. Det er også her man kan være heldig at se en trækkende Fiskeørn på denne tid af året.
Næste stop på turen var i Hou, ved Lagune nord for havnen. Skyerne begyndte at tabte deres dråber og lagunen så fuglefattig ud. Det var der dog råd for at takle. John Kristensen kunne skaffe os adgang til Hou Havnehus for tid til at fortære madpakkerne i læ for regnen.
Det var ikke de store sluser skyerne åbnede for og Knud Erik Sørensen var hurtig igennem madpakken og gik ud på havnen for at kigge. Han kom snart tilbage igen og meldte en Tejst i havneindsejling. En lidt forpjusket fugl, som havde sat sig op på en af de store molesten for at pudse fjerdragten. Her sad den mens alle nåede frem til stedet for at se den. Det var en lidt uventet art for dagens tur.
Turen fortsatte derefter mod Nordmandshage i Hals. På vejen dertil opstod der flere “huller” i kortegekørslen, så nogle følte sig forladt og på herrens veje. Men så er det godt at vi har en Zello-kanal, så man via den får hjælp til at finde den rette vej.
Vandstanden i lagunen ved Nordmandshage var også høj, så fuglene var helt ude ved indsejlingen til Limfjorden. Her var de delvist skjult set fra land, men en Havørn fik dog skabt midlertidig røre i forsamlingen. 600 Strandskader samt Terner og Måger m fl kom kortvarigt på vingerne, – men var lige så hurtigt nede igen. En Tårnfalk trak i sydlig retning, kort efter en lille flok Korsnæb trækkende, mens en Alm. Kjove jagtede Terner/Måger, der havde mad i næbet, ude over vandet.
Med dette billede afrundede vi dagen. Det var godt nok et kvarter før der var gået 6 timer, som vi havde annonceret turen ville vare. Så nu har vi modtaget en klage fra en af deltagerne. Den vil snarest blive behandlet i højeste myndighed.
Svend Erik Mikkelsen