Ornitologer i Nordjylland.
Kapitel 4:
Karl O. Pedersen (1886-1980).
Han var gårdejer og boede i Skelund, Himmerland, han havde et stort netværk til datidens ornithologer.
Han skrev i 1945 en artikel i DOFT og den hvide stork i Veddum, en lille naboby til Skelund, men den havde en storkekoloni på 70 par.
Han havde også opbygget en meget stor samling af udstoppede fugle, bl. a. med Ørkenløber fra Hanstholm, samlingen er i dag købt af Åge V. Jensens fonde og står i Tofte Bakke Huset.
Han havde mange bøger med notater fra sine fugleture og da vi lavede bogen “Nordjyllands Fugle” i 1974 lånte vi alle hans bøger og skrev alle iagttagelserne ind på kort, de er taget med i bogen.
Olvar Læssøe
Han var farmaceut og kørte rundt og solgte medicin til dyrlægerne i Jylland. Han havde en fantastisk klæbehjerne, han huskede alle iagttagelser af sjældne fugle og deres feltkendetegn.
Så var der observeret en sjælden fugl i Jylland måtte dyrlægerne vente, for Læssøe kørte ud og så fuglen først.
Han var på grund af sin store viden meget afholdt af både dyrlæger og firmaet. Han præsterede da også på sin første fugletur til Spanien at køre turen i firmabilen og sende alle benzinregninger til firmaet.
Han var en skrap feltornitolog. Således kunne det ske, at når vi andre havde stået på Bygholm dæmningen en halv times tid, kom Læssøe, stoppede bilen og udpegede straks: Derude er der en vandrefalk, det var faktisk noget irriterende.