Nyt fra Atlas III

Det er ved at være tiden, hvor ugler og korsnæb begynder at synge, og så er der stadig en måneds tid til at gennemføre vintertælleturene. Atlasteamet har udsendt følgende besked til de kvadratansvarlige, som også andre kan have glæde af. Og endeligt er det ikke for sent at melde sig til dækning af et kvadrat, der er over 3 år tilbage til opgaven.

Kære kvadratansvarlig

Vinter TimeTælleTurene i Atlas III er godt i gang, men vi har brug for flere

Der er hidtil gået 202 vinter-TimeTælleTure (se kortet herunder) – og det er en rigtig god start. Men der skal flere ture til for at kunne beregne robuste estimater af fuglearternes tæthed og bestands-størrelse om vinteren. Kan vi mon nå op 600 ture, ligesom der blev udført i ynglesæsonen?

 Du kan læse mere om TimeTælleTurene i artiklen, der netop er udkommet på Pandion: Derfor laver vi TimeTælleTure i Atlas III.

Hvis du endnu ikke har udført TimeTælleTure i dit kvadrat, er vinter-TimeTælleTuren en god mulighed for at tage hul på denne del af Atlas III. Perioden for vinter-TimeTælleTurene startede den 1. december og løber til og med den 28. februar. Om vinteren er der mindre fugleaktivitet, og det er derfor nemmere at prøve metoden for første gang. Vi håber derfor, at mange vil benytte vinteren til at sætte sig ind i metoden og derefter udføre en vintertur. Start gerne med at læse lynvejledningen til TimeTælleTure.

Vinter TimeTælleTure skal afsluttes inden kl. 12

En vinter-TTT skal udføres fra en halv time efter solopgang og frem til kl. 12 (og ikke kl. 11, som tidligere udmeldt).

Skal der udføres TimeTælleTure i mit kvadrat?

Der skal udføres TimeTælleTurene i ca. 1700 af de 2255 atlaskvadrater. Du kan tjekke om der skal udføres TimeTælleTure i dit kvadrat på atlasbasen, under TimeTælleTurene -> Administrér. I kvadrater hvor der ikke skal udføres TimeTælleTure, vil beskeden ”ugyldig kvadratkode!” poppe op, når kvadratkoden skrives ind i feltet.

Samme sted kan du også vælge ledige TimeTælleTure i kvadrater uden kvadratansvarlig. Det vil vi gerne opfordre til, så vi opnår en god dækning at TimeTælleTurene i projektet.

Hvordan tegner jeg TTT-ruten?

Som noget nyt har vi lavet to korte video-vejledninger til tegning og indtastning af TimeTælleTuren, som du kan se her:
Tegning af ruten http://youtu.be/0WaFnvXzj54
Indtastning af data http://youtu.be/eDMH5tQCuz0

Vejledninger

Læs gerne lynvejledningen til TimeTælleTure først.
Her er vejledning til indtegning af ruten og video-vejledningen.
Her er der fif til afstandsbedømmelse.
Her kan du printe feltskema til TimeTælleTure.

Alle vejledninger findes også på http://www.dofbasen.dk/atlas/vejledninger under TimeTælleTure.

De bedste hilsner
Atlasteamet