Nye redekasser til Vendehals og Hvinænder i Rold Skov

Fuglekasser1

Esben Sloth Andersen har finkæmmet Rold Skov for Vendehals, og sørme om det ikke gav pote. Rold Skov Gruppen er heldig at have én som Esben, der går så grundigt og struktureret til værks. Og som Esben har skrevet om før på denne side, (se: https://dofnord.dk/syv-sandsynligt-ynglende-vendehalspar-i-rold-skov/ ), så er der mangel på egnede og sikre redehuller for denne spætteart. Det har Rold Skov Gruppen forsøgt at råde bod på.

Jens Vinge har taget kontakt til Naturstyrelsen og talt med Skovfoged Leif Lyngsø. Gruppen har nemlig to ønsker – dels nye redekasser til Vendehals og Hvinænder, og dels et nyt hul-kamera til uglekasse-kontrol.

Naturstyrelsen syntes så godt om vores ønsker, at de besluttede at berige os med den nette sum af kr. 10.000,-.

Da vi er nogle i gruppen, der gerne selv vil bygge kasserne, bestilte Jens Vinge redekasse-materialer til selvbyg. Det betød, at gruppen også havde råd til et nyt kamera, som vil lette uglekasse-kontrollen.

Nu var det bare med at komme i gang. To aftner i december mødtes 8 handymænd og kvinder i Naturstyrelsens værksted i Rold Skov ved Skørping. Her var træ, skruer og et par gamle redekasser klar; en af hver slags. Redekasserne blev skilt af, så vi havde noget at bygge de nye kasser efter – og så blev der ellers savet på liv og løs. Den første aften var alle brædder savet ud, og der var boret hul i. Den anden aften blev kasserne samlet, det gik nærmest på samlebånd.

Det var et par rigtig hyggelige aftner med både god stemning og gode samarbejdsevner. Det var en stor fornøjelse at se slutresultatet. Nu står der 11 Vendehals-kasser og 11 Hvinandkasser klar til at blive sat op i Rold Skov.

Og kameraet til uglekassen-kontrollen, hvad med det? Ja, det bliver indkøbt! Men den historie får I en anden gang.

Tekst og billeder: Gitte Holm

Kassebygning – en fotokavalkade:

Fuglekasser2

Søren starter med at save ud.

 

Fuglekasser3

Carl Jørgen har gang i rundsaven, og det er slet ikke så let, som det ser ud!

 

Fuglekasser4

Karsten og Jørgen borer for.

 

Fuglekasser5

Jens, Jens Peder og Søren.

 

Fuglekasser6

Gitte tegner indflyvningshuller, og Karsten nyder lige en øl – men han arbejder skam hårdt! Okay, okay…han nåede ikke at drikke den færdig i ølpausen.

Fuglekasser7

Karsten og Jens er et rigtig godt team, som kan skrue den samme liste på samtidigt.

 

Fuglekasser8

Pia og Torben er også et godt team.

 

Fuglekasser9

Så bliver der skruet forstykker på Hvinandkasserne. Bemærk, at der er små trin, så de små ællinger kan kravle ud af kassen på egen “fod”.

 

Fuglekasser10

Så er der fuglemuffins til kaffen!

 

Fuglekasser11

Kaffepause!

 

Fuglekasser13

Søren brænder tagpap på kasserne, og så er de færdige.

 

Fuglekasser14

Fantastisk! Så blev vi færdige. Nu bliver det da rigtig sjovt at følge Vendehals og Hvinand i 2017. Godt Nytår!