Nye arter til de fleste Gråmejser
Turen til Hanstholm betød at Gråmejserne skulle tidligt op – kl. 05,30 fra Aalborg, men alligevel var 10 gråmejser mødt op ved Roshage ved solopgang kl. 07,00. Vejret var ikke godt til trækfugle, der var svag vind fra øst.
Det betød så, at vi bedre kunne se rastende fugle på havet og ved molen. Vi havde 4 stenvender på molen næsten konstant, men der var også en lomvie på havet. Den svømmede helt ind til molen, så alle kunne se den godt i deres teleskoper. Også en sæl kikkede tit ind på os.
Efter nogle timer tog vi ned til havnen for at få læ til formiddagskaffen og kikke efter måger.
Kaffen varmede godt, men måger var der ikke mange af, så folk gik og småsnakkede i mindre grupper på havnearealerne. En eller anden havde fundet nogle netkontainere med fiskenet i, og her var der gærdesmutte og rødhals og en lille sanger der fangede insekter inde i nettene – og jeg skulle så finde ud af om det var gran eller løvsanger.
Første gang jeg så fuglen smutte ind i garnet igen, så jeg at den var sortgrå og ikke grønlig, samt at den havde en tydelig øjenring. Det var helt sikkert ikke nogen grøn sanger, så nu var mistanken vakt og jeg gik nærmere for at se på den. Så fløj den op på de store molesten på ydermolen, og her så jeg at den havde sort hale med 2 hvide pletter på hver side af halen. Nu råbte jeg “lille fluesnapper” ned ad kajen og alle gråmejserne blev samlet igen. Vi så fuglen længe, i fint sollys, den var inde i nettene og fløj op på taget af hallen eller op på molestenene, når vi kom for tæt på. Flere fik taget gode billeder af den – til sidst blev vi dog for trælse og den fløj ind over havnearealet.
Det var en meget fin oplevelse, og Børge fik obs’et lagt ud på Bird Alarm, så andre også kunne se den, hvis den kom tilbage til nettene.
Nu tog vi op til Fyrhaverne. Her havde nogle af de lokale ornitologer fundet en turteldue ungfugl på en hestemark ved siden af fyret. Også den blev set godt og længe af alle, og der blev taget adskillige fotos.
Nu var det tid til madpakkerne. De blev nydt ved bord/bænke arrangementerne vest for Fyrhaverne i fint læ fra østenvinden. Lige da vi var ved at pakke sammen, kom en flot vandrefalk strygende forbi og fløj ud over reservatet.
Der var dog næsten ingen småfugle i haverne, så vi kørte videre til Lønnerup Fjord og over Østerild Fjord dæmningen. Her var der en del andefugle, men det var blevet diset og tåget så vi kørte hurtigt videre til Bygholm Dæmningen.
Her stod vi på nakken af hinanden og mange andre ornitologer inde i skjulet ved midtsøen for at se efter rødhalset gås, der har været her siden lørdag.
Gåsen kunne vi nu ikke finde, men der var 3 havørne og på et tidspunkt havde vi alle 3 i luften i samme kikkertfelt – det var virkeligt flot.
Pludselig kom nogen ind og fortalte at den rødhalsede kunne ses fra P-pladsen helt oppe ved slusen, og ganske rigtigt, da vi kom derud, fik vi alle set den rødhalsede gås, der gik blandt bramgæs som de oftest gør. Her fik alle også en lektion i, hvor svært det er at finde de rødhalsede gæs blandt bramgæs.
Vi sluttede turen herfra, og de fleste Gråmejser havde fået en eller flere nye arter med lille fluesnapper, turteldue og rødhalset gås på samme tur.
Poul Erik
Fuglebilleder: Åse Jensen, Gråmejsebilleder: Poul Erik Sperling