Lille Vildmose – en Gråmejsetur

graa_lille_vild_2013_1-jpgKun en uge efter vi lagde ud med vores jubilæumstur til Vejlerne, var vi ude at flyve igen. Denne gang i Lille Vildmose. 15 kvinder og mænd mødtes ved Lille Vildmosecenteret tirsdag den 27. august i smukt sommervejr. Denne sommer vil os bare det bedste, men ud over at en sommer altid er en kontrast til vinteren, så må det siges, at den er det i særlig grad i år, for vi havde da lige et par ture i vinter, hvor vejret opførte sig fra sin mindst venlige side. Det har vi så fået kompensation for med sommervejret i år!

Thorkild Lund var med på turens første del, og han kunne berette om de kommende planer for genopretninger i moseområdet. Næste gennemførsel er gendannelsen af Birkesø, som vil finde sted i det kommende år, om alt går vel. Thorkild skulle til møde om projektet senere på formiddagen.

graa_lille_vild_2013_2-jpgEfter denne beretning kørte vi til Tofte sø. Håbet var at se Havørne ved søen. Det blev indfriet af 2 ungfugle. Næste søgning var at køre op ad Grønvej, spejdende efter Kongeørne. I første omgang var det 5 Musvåger og et par Rørhøge, der var i luften, men efter et kig på Stenpikkere og Bynkefugle langs vejen dukkede Kongeørnen op langt ude i horisonten over Høstemark skov. Vi satte fart på for at køre til enden af Grønvej for at komme tættere på. Der gik dog lidt tid inden vi så en ung og en gammel Kongeørn over Muldbjerge, kredsende syd over! Men de var små i teleskoperne stadigvæk. I de vandfyldte gravebaner langs Hegnsvej var der en del forskellige vadefugle: Viber, Hjejler, Dobbeltbekkasiner, Stor Kobbersneppe og Lille Lappedykkere, Blishøns, Knopsvaner, samt en del andefugle (Krikand, Taffeland, Troldand og Gråand). Det var egentlig en gruppe Traner, 19 i alt, som først fangede vores opmærksomhed, da vi kørte mod Ny Høstemarksvej. Som afslutning på hele scenen langs Hegnsvej sås en Lærkefalk og Tårnfalk jage inde over Høstemark skov.

graa_lille_vild_2013_3-jpgIngen fuglekiggere uden mad og drikke! Klokken havde slagen 12 og sulten gnavede i nogens maver, så vi kørte mod tårnet ved Tofte sø nok engang. Lige syd for Lillesø spottede vi 2 rovfugle i luften. Tscherning var ikke i tvivl, selv inde fra bilen: Det var Kongeørnene! Ganske rigtigt, de søgte højde, sikker for at komme ”hjem” igen. Vi kunne høre der var kommunikation imellem dem. Sikkert den gamle ørn der fortalte sin unge, at den ikke skulle blive hængende over den flok, der stod på jorden og glanede efter dem. Det var en god oplevelse lige før madpakken ved tårnet.

Maden burde kunne indtages i fred og ro ved søen, men et par mænd med motorsave og buskryddere forstyrrede den fred. Det siges at larm og støj forhøjer folks blodtryk og stress, men vi kunne da heldigvis bare trække os væk igen og være tilfredse med, at de arbejdsramte mennesker bestiller noget.

graa_lille_vild_2013_4-jpgVi sluttede dagens tur af med et kig ud over Lillesø. Her var der ikke mange flyvende objekter. Jo, det var der i og for sig, for guldsmedene, især Blodrød Hedelibel, var der mange af. En god dag nok engang var slut og nok engang var der en god stemning på turen, hvor der bliver talt om mange ting undervejs. Gråmejserne er ved at blive et godt netværk for mennesker, der gerne vil have naturoplevelser i fællesskab.

Svend Erik Mikkelsen