Kunsten at finde det unikke i DOF-basen – et kursus

Jeg mangler en oversigt over rødlistede ynglefugle i Brønderslev Kommune. Og hvordan er det med IBA-arter i Store Vildmose?  DOFbasen er en veritabel skatkiste af oplysninger, og der er mange muligheder for at finde præcis det, man har brug for.

I slutningen af november holdt DOF Nordvestjylland et supergodt kursus om at finde oplysninger i DOFbasen med Henrik Weidling. Jeg troede, jeg kendte DOFbasen, men på kurset var der meget at hente. Man bliver ikke ekspert på et kursus, men man får blod på tanden til at hente nyttige facts frem.

Ppt0000000

Billedet her ved siden af er fra Henriks PowerPoint.

Den findes også i listeform, en systematisk liste med de 127 i Danmark ynglende fuglearter, som er opført på en eller flere af følgende lister: Den danske rødliste, Fuglebeskyttelsesdirektivets Bilag I, EU-27-rødlisten, Den europæiske Rødliste, IUCN’s verdens-rødliste og/eller BirdLife Internationals SPEC-liste. For SPEC-arter, der af BirdLife ikke anses for regelmæssigt ynglende i Danmark, er SPEC-status angivet i parentes. Links til bagvedliggende lister nederst på arket. Link til selve listen er her.

 

imageI DOFbasen kan man nemlig på siden Søg observationer udover tidsrum, art og lokalitet vælge Adfærd ( og her er ynglefugle en mulighed) og man kan vælge Rødlisten (eller liste 1). Og efter at have klikket på Søg får man så en liste, hvor man kan vælge Observationer til regneark og derved arbejde videre på listen. Sådan ser mit søgebillede ud:

image

Den første side af min bearbejdede liste over rødlistede ynglefugle i Brønderslev Kommune ses her. Og her er link til hele listen.

Prøv selv at finde rødlistede eller liste 1-arter i jeres kommune. Det er rigtig spændende. Ynglefugle er ikke blot fugle registreret som ynglefugle i DOF-basen, men også de, der er lagt ind som territoriehævdende eller syngende.

image

En anden liste fra Henrik Weidlings hånd er IBA-listen. Ynglefugle er en vigtig ting at fokusere på, men IBA-listen – listen over Træk- og vintergæster – er også spændende. IBA står for Important Bird Areas, og i DOFbasen er der også mulighed for at sætte kryds i rubrikken IBA-kriterium, så man kan finde de træk- og vintergæster, der opfylder IBA-kriteriet på 1%  for et bestemt område ( men husk at fjerne krydset i ynglefugle først). I mit skærmbillede her er det den første del af listen over rødlistede fugle, der opfylder IBA-kriteriet i Store Vildmose.

 

Det her er kun en lille appetitvækker til at lege med DOFbasen – jeg håber, I vil finde det lige så spændende som jeg gør.

Anni Guldberg Madsen