I al sin vilde skønhed – Anmeldelse af bog om livet med Vandrefalke

IMG_3914I AL SIN VILDE SKØNHED.  Forfatter Niels Peter Andreasen

Forlag er Designmark.
Udgivelsesdato 16.6.2012.
2. oplag er bla. støttet af Aage V. Jenssend Fonde og DOF og udgivet i 2019.
Sideantal er på 304 sider.

Som beundrer af den smukke og hurtige vandrefalk er denne bog en enestående mulighed for at få beretninger og viden om vandrefalkens liv, set igennem forfatterens iagttagelser. Bogen er fyldt med meget beskrivende fortællinger, omkranset af fotografier, skitser og flotte tegninger. Det er en meget fængslende og gribende læsning, som medvirker til, at man ofte syntes, at man sidder lige ved siden af forfatteren og er delagtiggjort i alle bekymringerne og frustrationerne, men ikke mindst med glæderne i de mange dage med iagttagelser.

Det er tydeligt at mærke af Niels Peter Andreasen, har haft sin store interesse med at følge vandrefalkens liv igennem 50 år. Han fortæller om de første møder med verdens hurtigste fugl, som behersker luftrummet og som har et styrtdyk, målt til en tophastighed på 390 kilometer i timen. Han beretter om tyveriet af de sidste unger i Danmark, om bevogtning og miljøgifte, som truer vandrefalke som ynglefugl her i landet, og med års ventetid og med rejser til andre natur- og fuglelokaliteter, indtil et falkepar igen slår sig ned på Møns Klinter.

IMG_3918  IMG_3917

Bogen beskriver vandrefalkens dagligdag på Møns Klint fra 2000 og frem til 2011. Vi fornemmer virkelig forfatterens meget fascinerende forhold til den hanfalk, som han følger sæson for sæson. Vandrefalkens dagligdag i yngleperioder, beskrives meget levende og delagtiggør læseren i alle de forskellige udfordringer, som vandrefalkene udsættes for gennem hele perioden, for at nye generationer af vandrefalke kan komme på vingerne i Danmark.

Bogen er krydret med fortællinger om forfatterens mange rejser og vandringer rundt om i verden, som alle giver et flot billede af valget om at fortælle om vandrefalke.

Anmeldelse af Preben Gulbæk – 07.06.2020