Hot lige nu

Hellum Bakker – Vild natur i midten af Vendsyssel

GlenteMit absolutte yndlingssted er Hellum Bakker. Inde midt i Vendsyssel ligger Jyske Ås, Danmarks svar på Alperne. Dronninglund Storskov i syd og Nymølle-Lunken i nord er langt mere kendte end det midterste store fredede område øst for Hellum. Men det er et stykke fantastisk og righoldig natur, hvor et stærkt kuperet terræn giver den ene fine udsigt efter den anden (der er to bakketoppe på 109 m), hvor småskov veksler med lysninger, fugtige områder, søer, men først og fremmest bakker (blandt andet tidligere lyngbakker) og slugter. Det røde glentepar er kendt af de folk, der bor her, og som fortæller om det med stolthed, og fredede vilde planter (guldblomme og gøgelilje) gror her.

Hellum 3Det gamle amt har anlagt fire afmærkede ruter i området på omkring fire km hver, og man kan se et kort over stierne på http://oplev-natur.dk/joomla17/images/PDF/fejborg.pdf . Jeg selv holder specielt meget af den røde tur, som starter ved Østermarksvej. Den gule tur med udgangspunkt ved Dybvadvej går blandt andet igennem uberørt skov, hvor faldne træer får lov at ligge.

Hellum 4Der lå en gård, der hed Slettingen, og i mange år kunne man se overlevende planter fra gårdens have. Nu er der en primitiv lejrplads, som desværre bærer præg af, at det er Brønderslev kommune, der har overtaget ansvaret for den. Jyske Ås består af sand og grus, og derfor blev området fredet i to omgange i 1965 og 1970, i alt 388 ha, for at undgå grusgravning i bakkerne. De afmærkede stier (ud over den røde tur er der også den gule, blå og grønne) fører en gennem et varieret landskab med megen vild natur. Derfor er det også forbløffende, at området er så lidt besøgt. Jeg møder stort set aldrig nogen på stierne.

Hellum 1Vi har set Vendehals i området og her sidst et ynglende Lille Lappedykker-par i en godt gemt sø. Der er godt med sangere, mejser, rovfugle m.m., og man går i et kor af fuglesang med noget at se overalt. Vi har set flere Stor Flagspætte og hørt Grønspætte i området. Der er indberettet 63 arter indtil nu i kvadrat dc49, men der kommer garanteret mange flere. Det er et dejligt område at gå på opdagelse i. En sommertur i bakkerne er brusebad for sjælen og godt for konditionen. Husk en flaske vand.

22.6.2015
Anni Guldberg Madsen