Här tittar vi på Fåglar

Faageltittar_1Här tittar vi på Fåglar (Sveriges bästa fågellokaler) er en ny bog om Sveriges bedste fuglelokaliteter af Magnus Ullmann på forlaget Hirschfeld.media.com.

Magnus Ullman indleder med at fortælle, at bogen er tænkt som en vejledning til effektive og dermed interessante og hyggelige fugleture. Forfatteren har desuden selv taget alle billederne og lavet grafikken til bogen.

Magnus Ullman har opdelt Sverige i 3 hovedområder, Götaland – Sydsverige med 11 mindre områder, Svealand – midtsverige, med 7 områder og det store Norrland-  ligeledes med 7 områder. Alt i alt indeholder bogen beskrivelser af 50 af Sveriges bedste fuglelokaliteter. Magnus Ullman skriver da også, at der findes rigtig mange andre gode fuglelokaliteter i Sverige, men at han har valgt lokaliteterne ud fra deres høje kvalitet.

I bogen har Magnus Ullman valgt at skrive om lokaliteten er en National park eller ej, og ellers henvises der til informationstavlerne på den enkelte lokalitet. Tavlerne på lokaliteten fortæller om adgangsforhold, evt. tidsbestemte fredninger, om forestående arrangementer mm.

Den enkelte lokalitet starter med et flot foto og en årskalender, hvor de bedste fuglemåneder er markeret. Så lidt grafik over evt. fugletårne, grillplads, cafeteria osv. og så – ikke mindst en QR kode. Ved at scanne denne kode, med mobilen, får man lynhurtigt en oversigt over, hvilke fugle der er indrapporteret på lokaliteten den dag,  se det er rigtig smart.

Den enkelte lokalitet er opdelt under 3 hovedemner, årstiderne, selve området og til sidst fuglene. Magnus Ullman starter med en beskrivelse af fuglene i de 4 årstider. Derefter skriver forfatteren lidt om de enkelte områder, f. eks. indeholder lokaliteten Falsterbo, 12 mindre lokaliteter. Til sidst kommer afsnittet om fuglene, hvornår de ses, hvor de ses osv.

Faageltittar_2Ved hver lokalitet ses et oversigtskort over hele Sverige, hvor der med et rødt punkt vises, hvor i Sverige lokaliteten befinder sig. Derunder er der et meget detaljeret kort med de mange underlokaliteter i området. Et blåt felt med kilometer angivelser og et med Hitta dit (hvordan finder jeg derhen). På selve kortet er der flere GPS koder, så man får rigtig meget hjælp fra bogen, til lige netop at finde den ønskede lokalitet. På selve kortet er fugleområdet markeret med en kikkert.

Bagerst i bogen er der et godt områderegister, så man hurtigt kan finde det område man gerne vil besøge.

Jeg kender desværre ikke så mange fuglelokaliteter i Sverige, men jeg er helt sikker på, at med Magnus Ullmans bog,  Här tittar vi på FÅGLAR, i hånden kan en fugletur til Sverige kun blive et hit. Bogen øser ud med informationer og man fornemmer tydeligt Magnus Ullmans store viden om fugle og natur.

Skal man til Sverige på familie- eller fugletur, skal denne bog bare med, det kan ikke gøres meget bedre.

ISBN 978-91-980047-2-4   kan købes i Naturbutikken for 270 kr.

Vagn Freundlich okt. 2014.