Græsk aften med gæster fra Prespa

Presba_krøltoppet_pelikan_CatsadorakisPrespa-søerne på grænsen mellem Grækenland, Albanien og Makedonien er et af Europas fineste fugleområder. Her yngler næsten 1000 par krøltoppede pelikaner, verdens største koloni. DOF har i mere end 25 år samarbejdet med bl.a. græske naturorganisationer om beskyttelsen af Prespas natur. Det seneste resultat er en flot naturguide på engelsk og græsk.

Siden 1991 har The Society for the Protection of Prespa (SPP) været den drivende kraft i  beskyttelsen af dette enestående naturområde i det nordvestligste hjørne af Grækenland. Her har DOF været meget aktiv siden starten som medlem af SPP (se www.spp.gr, klik på det engelske flag øverst t.h.).

Den græske del af Prespa, med søerne Mikri Prespa og Megali Prespa, er for en stor del nationalpark, Prespa National Park, og internationalt naturbeskyttet (Ramsar, EU-fuglebeskyttelsesområde, NATURA 2000, m.m.). Området er unikt i europæisk sammenhæng med dets artsrige flora og fauna og mange kulturspor. Over 1500 plantearter er registreret og 172 af Grækenlands 234 arter dagsommerfugle kan ses i Prespa. Blandt de mere end 160 ynglende fuglearter tælles to arter pelikaner, seks arter hejrer, sort ibis og to arter skarver, bl.a. dværgskarv. Der er ni endemiske fiskearter i Prespa, og af de 60 arter pattedyr er ikke mindre end 26 flagermus.

 

Presba_Annita_Chris

I DOF Nordjylland er vi så heldige at få besøg af Annita & Chris fra Prespa. Det sker mandag den 5.12. 2016, kl. 19.00 i Skolegade 4, Hjørring, lokale 43.

Annita Logotheti og Christopher Mounsey har boet i Prespa siden 2005. Hun er biolog i SPP og han arbejdede indtil i fjor som jurist samme sted. Nu er han ved at starte et naturturs-firma, ’Balkan Tracks’ (se de flotte hjemmesider www.balkantracks.com og http://eepurl.com/ckSG1z). 

De lægger ud med en fotosafari blandt Prespas rige fugleliv og landskaber. Men de vil også vise os Chris’ spændende videooptagelser med skjult kamera af bl.a. bjørn, ulv, vildsvin, vildkat og odder. Der er 172 forskellige dagsommerfugle i Prespa og over 1500 plantearter. Nogle af dem får vi også at se. Endelig giver  Chris os et indtryk af Prespas lange kulturhistorie, af konflikten mellem landbrug og naturbeskyttelse, om udviklingen af naturturisme og om samarbejdet med grønne ngo’er i de to nabolande.

Presba_barred_warbler_sylvia_nisoria_berend     Presba_Dværgskarv_tørrer_vinger    Presba_Rødhovedet_Tornskade

Presba_Pelican_mouth_berend.jpg

DOF har været med i opstarten af SPP lige fra slutningen af 1980’erne, støttet af Aage V. Jensens Fonde, og samarbejder i SPP med ni andre ngo’er: syv græske, en fransk og en engelsk. Tre gange har DOF Travel haft rejser til Prespa.

NB. Arrangementet foregår på engelsk og er gratis (inklusive græske smagsprøver). Mødeleder: Jørgen Stubgaard, medlem af DOF’s internationale udvalg og DOF’s medlem af bestyrelsen for SPP siden 2001. Yderligere oplysninger på mobil 21 41 23 79.

Læs artiklen ’Tyve år med DOF i Prespa’ af Jørgen Stubgaard her.

 

Tekst: Jørgen Stubgaard, DOF’s internationale udvalg 
Fotos: C.Mounsey, G. Catsadorakis, B. Voslamber, J. Stubgaard