GråmejserNordtur – Hanstholm i Regnvejr.
Turen gik denne gang vestpå til området omkring Hanstholm den 8. oktober. Vi var 19 (med 11 biler), der deltog, og vi fik en fin tur, selvom den ikke blev helt som annonceret. Der var lagt op til regn fra sidst på formiddagen, og det holdt stik. Så i stedet for at besøge området ved Klitmøller og Nors, blev vi i Hanstholm området.
Fyret 8.30 – 10.00
Vi startede i stille, gråt vejr ved Fyret kl. 8.30, hvor Jens Jørgen Andersen fortalte levende om sit store kendskab til området. Han er fra Klitmøller, har arbejdet det meste af livet (er lige gået på efterløn) for Naturstyrelsen i området og har ringmærket ved fyret de sidste 40-45 år. Han fortalte om de sjældne fugle, han har ringmærket: blåstjert (6 stk !), humus sanger (=himalayasanger), Schwartz løvsanger osv…., og han kunne fortælle hvordan man klarer at ringmærke 500 gråsiskner på en vagt. Så er det en fordel at være to. De har i øvrigt 10 net i udkanten af krattene ved fyret og de virker bedst i gråvejr, så er de ikke synlige for fuglene. Han kunne svare på alle de spørgsmål, der trængte sig på; om den store bestand af Tinksmede i Nationalparken (80-100 stk), om udviklingen for karmindompap i området(nedadgående), om jagtfalken, der sidste vinter holdt til i havnen osv. På rundturen i området var der i øvrigt et mylder af småfugle: vindrosler, bogfinker, grønsiskner, jernspurve, rødhalse, solsorte, stære, mejser. Der blev desværre ikke fanget fugle pga vores besøg, ellers ville det havde været spændende at se, hvad der ville være blevet fanget. Men vi måtte løsrive os. Der havde holdt en topskarv til i Havnen i en uges tid – så den ville vi prøve at finde.
Østhavnen 10.15 – 10.45
Topskarven havde holdt til på østmolen – og Kirsten fra Viborg havde næppe fået sat sit teleskop op, før hun havde spottet den. Den var tydeligt mindre end de almindelige skarver, der var i området – (længde 10-20 cm mindre), og næbbet er slankt – der var tale om en ungfugl. Der var også en ung alk, der dykkede i bassinet, næbbet var ikke ret kraftigt, så der var først lidt diskussion om lomvie eller alk.
Kysten ved Roshage 11.00 – 11.45
Den noget forsinkede morgenkaffe blev indtaget på parkeringspladsen øst for Roshage. Pga vindretningen var lugten ved selve Roshage noget i retning af muggen makrelsalat, så den blev hurtigt forladt. Nogen blev stående for at observere havtræk og de så bla. 2 indflyvende spurvehøve, andre gik i tur langs standen og så 5 stenvendere, 2 skærpibere, 2 sandløbere og 3 store præstekraver.Det regnede efterhånden en del. Vi havde hørt,at der var et sted, der blev kaldt “de gamle minkfarme” øst for byen, hvor der både var ly at finde, og der skulle også være god mulighed for Hvidbrynet Løvsanger.
“De gamle minkfarme” 12.15 – 13.15
Men først skulle stedet lige findes, og efter at bilkortegen havde kørt lidt rundt i området, fortsatte eftersøgningen til fods. På et tidspunkt kom Kennerth gående ned af vejen – vild i øjnene! Han havde fundet stedet – og havde hørt den Hvidbrynede Løvsanger. Det viste sig, at der var en fin shelterplads med en stor madpakkehytte. Der var ikke spor af den gamle minkfarm. Den Hvidbrynede Løvsanger blev hørt flere gange af de fleste i den tid, vi var der, men blev aldrig set. Det småregnede stadig og en del tog hjem efter frokost, men nogle valgte at besøge slamdepoterne vest for havnen, som afslutning på turen.
Slamdepoterne 13.30 – 14.00
Det er et fint område for rastende fugle, der lige er kommet ind fra havet. Der er egentlig adgangsforbud, så det er nok en god ide at holde sig på grusvejen i området. Der trak ca. 30 engpibere ind fra havet, og der rastede 2 husrødstjerter, 3 skærpibere og en enkelt hvid vipstjert i grusbunkerne.
Her sluttede turen for de sidste.
Tekst: Peter Manstrup
Fotos: Poul Erik Sperling