Gråmejser i vestjylland
Gråt i Gråt for Gråmejser.
Det er blevet efterår i Danmark. Det er der efter en lang, næsten, uendelig sommer. Så man er jo blevet forvænt med, at vejret er godt, når vi tager på ture med Gråmejser. Vejrmeldingerne i slutningen af uge 42, for de første dage i uge 43, lød ikke optimistisk. Regn og blæst var stillet i udsigt. Det lød især galt for tirsdag! En sådan planlagt tur kan ikke flyttes, så uanset vejret skal vi mødes med 18 deltager mandag den 20 oktober.
Denne dag var der lovet regnbyger med frisk til hård vind fra vest. Det så ud til at holde lige fra morgenstunden. Bortset fra en enkelt sygemelding mødte alle op, parat til at køre til Vestjylland for at få gode naturoplevelser og se på fugle i fællesskab med andre. Første gruppe mødtes i Bouet og denne kørte til Haverslev og mødtes med resten, af de i alt 17 deltagere. Trods det grå vejr var forventningerne gode til at det skulle blive en god tur.
Folk der kommer til vores ture, møder hinanden med åbenhed og interesse, hvad vi synes er godt.
Vi var fremme ved Skjern å sidst på formiddagen, ved det store tårn på vejen mellem Skjern og Lønborg. Lige som vi kørte ind på parkeringspladsen lettede en Havørn og fløj rundt om tårne op mod Lønborg kirke og satte sig på en pæl på ret god afstand. De 2 første biler der ankom, så ørnen meget tæt på. De andre deltagere måtte nøjes med at se den på pælen.
Det grå vejr var til ophold i tårnet, for ind imellem var der vand i det grå vejr. Men Havørnen havde sat stemningen godt i vejret og inden vejret påvirkede negativt, kom en ny god oplevelse. En rovfugl kom ude fra søen og fløj østen om tårnet med meget kraftige og hurtige vingeslag. Den havde overlæs i fangerne og måtte næsten nødlande med sit tunge bytte, på engen syd for tårnet. Den gik straks i gang med at plukke byttet så fjerene fløj væk med vinden. Det var en Vandrefalk der sad under 200 m fra os og holdt frokostpause, – som vi gjorde i tårnet. Det var som at få en lækker dessert for fugl og fuglekiggere! En Gråkrage ville gerne være med. Den landede straks efter Vandrefalken og sneg sig tættere på så den næsten kunne være med. Det blev for meget for Vandrefalken. Et enkelt udslag var nok til at kragen holdt sig på flere meters afstand derefter.
Men ellers var meget andet at se på fra tårnet: Grågæs, Bramgæs, Pibe- og Sangsvaner, og mange flere svømmefugle.
Vi kørte videre til tårnet ved Lønborggård. Det er ikke mere end lige til, at tårnet kan rumme 19 personer med kikkert og fotoudstyr, så her var vi ikke så længe. Herfra så vi også 18 Vildheste Exmoor-ponyen, der er udsat ude på øen midt i udløber til naturpleje.
Vi kørte videre til Værnengene, hvor der var masser af Bramgæs, Viber, Hjejler og få Ryler. En af dem havde en anden dragt. Den gik sammen med en enkelt Almindelig ryle samt to Viber. Vi nåede lige at finde frem til det var Stribet Ryle, inden den forsvandt. Fremme ved tårnet ved skoven med udsigt over vandfladen syd for, holdt vi kaffepause og fik serveret dejlig hjemmebagt kage af Aase. Rørhøge, Musvåger og Kærhøge kunne ses over engene. Solen skinnede ind imellem, men ellers var der noget fugletomt. Der var næsten ingen fugle på vandet eller småfugle i den lille skov.
Nu var dagen også så fremskredet, at det var tid til at blive indkvarteret på Henne strand camping. Vejret havde faktisk været bedre første dag end vi havde forventet og vi var ikke utilfredse med hvad vi havde oplevet.
Efter aftensmaden (pizzagilde) var der tid til at lave opgørelse over dagens sete fugle, samt en orientering om opstarten af Skagen Fuglestation i Det Grå Fyr, Thorkild og Poul Erik havde lige været til møde deroppe om opstarten. Den planlægges til at åbne forår 2016.
Tirsdag
Vejret var gråt tirsdag morgen men bygerne var kun med let regn. Vi startede dagens tur med et godt udsyn fra bakketoppens p. plads i nordlig del af Filsø. Herfra kørte vi til den østlige del af dæmningen der deler søen i dag. Det var et godt valg for op mod Gammeltoft sad to Havørne på samme sten i vandkanten. Selv om vi gik ret langt ned ad markvejen blev de siddende, Bramgæssene i Filsø området havde samme tillidsfuldhed, men små 100 meter afstand: Så var det nok og de lettede!
Man skal kigge godt efter når man står ved et stort område som østlig del af Filsø. For vi havde stået der i ca. ½ time før Kennert opdagede en stillesiddende Vandrefalk, der sad på en lav pæl. Fokus blev rettet i den retning. Så var der to som sad ret tæt på hinanden. De sad på deres pæle i hele den tid vi var i området. Ud over nævnte fugle var der masser af svømmeænder, en stor flok Bjergirsker, Stillits og andre småfugle. Desuden havde vi set flere Sangdrosler og Sanglærker trække over hele området lige fra turens start. Trækretningen var sydlig.
Det var så småt begyndt at regne da vi gik tilbage til bilerne og det grå indtryk blev mere og mere massivt. Det var bestemt ikke fotovejr. Vi kørte over til vestlig side af søen. Inden vi var nået over tog regnen til, så et stop ved Filsø Avlsgård for at se Fyrremejser blev opgivet. Vi søgte tårnet syd for og spist madpakkerne i håb om at der var lidt at kigge på. Men vejret var ikke engang vejr for en fugl ( Håber I kender Niels Hausgårds sang hvor en gruppe fiskere sidder i et skur i dårligt vejr og en siger: Det æ int vejr for en mågg) (jo for en lille gruppe Hvinænder lå ude i søen), så vi kørte tilbage til campingpladsen og blev på den resten af dagen. Det hele var virkelig gråt og vådt indtil mørket faldt på.
Men eftermiddagen gik med kaffe og hjemmebagt kage fra Laila og Thorkild fortalte om Åge V. Jensens fonde.
Onsdag
Før det blev lyst skiftede vejret mellem stjerneklart, svag lysning i øst, for så i de næste minutter at stå ned i stænger. Vi må tage det som det kommer var parolen, da vi kørte til Blåvand for at se på havtræk. På vej der ud blev det mere og mere gråt med lidt regn i. Ude på kysten blæste det kraftigt vind fra nordlig retning, men sigtbarheden var meget grå og meget diset. Vi opholdt os en time på stedet, hvor der næsten intet blev set, så vi tog det som det var, og forlod Blåvand igen. På DMI så det ud til at vi ikke skulle ret langt ind i landet før der var klar himmel. Sådan forholdt det sig ikke alligevel, da vi kørte ind og op mod Filsø igen. Det regnede og regnede. Endnu engang måtte vi tage det som det var og køre tilbage til Henne Strand camping og få afviklet hytterne og spist frokost i håb om det ville klare op.
Det skete ikke. Der var stadig gråt i gråt, dog uden regn, så vi vendte tilbage til Filsø endnu engang for at finde Fyrremejser. Det lykkedes for nogle deltagere at se den i nogle sekunder inden den forsvandt i det tætte buskads.
Det var tid at begynde på hjemturen, vi kørte op af tangen langs Ringkøbing fjord og holdt kaffepause i Jens Bjerg Thomsens Jagthytte ved Vest Stadil Fjord,.
Det var en rigtig spændende hytte med mange fotos af den gamle naturfotograf og jagt ved fjorden på den tid, samt 4 træsenge ind i skråvægen med halm i.
Midt under kaffen opdagede Jonna en gammel Havørn oppe i nordlige ende af søen, der sendte alle ænder og gæs i luften, vi så også Blå Kærhøg og Sangsvaner her.
Ønsker du at se en komplet liste over alle sete arter, kan den findes og udskrives ved at gå ind på www.dofbasen.dk og søge på datointerval 20-22-10-2014 + observatør Poul Erik Sperling, samt sortering i lokaliteter eller arter.
Selv om denne tur var gråt i gråt, blev det til nogle fine fugle oplevelser ind i mellem med Vandrefalk der plukkede bytte, flere Havørne og en flot Fyrremejse et kort øjeblik inde i en busk + en der fløj. .
Svend Erik og Poul Erik