Gråmejserne i Lille Vildmose

Foto: Svend Erik Mikkelsen

I et vejr der var lovet lidt bedre i gårsdagens vejrudsigt, end det var mandag den 5 nov. kl. 10 mødtes 12 Gråmejse til den anden tur i år. Et par lokale ornitologer var iblandt, som vidste, hvor gruppen skulle tage hen, for at finde nogle af Lille Vildmoses interessante fuglearter. På Hegnsvej blev et par af Mosens fuglearter spottet. En ung Vandrefalk fløj kraftfuldt forbi. Længere ude i horisonten sad en stor fugl, men hvor stor var den? Pludselig fløj en krage op over den for at mobbe den væk, De krager skal vist skoles i et afmobningsprogram. Men derved blev størrelsesforholdet synligt, den fugl var større end en Fjeldvåge, – det var ørnenes konge som sad der i toppen af et træ.

Foto: Svend Erik Mikkelsen

Herefter gik turen ned ad Grønvej mod Tofte sø tårnet. Fra Grønvej var Kongeørnen tættere på, så vi gjorde et par stop for at nyde synet, stadig med en Gråkrage som ihærdig mobber ind imellem. En enkelt Fjeldvåge var også i området inden vi nåede frem til Tofte sø. Her i læ for vind og vejr var det tid til at spise medbragt madpakke m. m. Spisningen blev dog noget forstyrret af, at der var en del at kigge på fra tårnet. Krondyr gik ved sydlig bred, 2 Vandrefalke fløj forbi, en Stor Tornskade sad roligt på sin gren, og Canadagæssene lå ude på vandet. Endelig trak 3500 Viber forbi tårnet i nordlig retning. Men maden blev med flere afbrydelser indtaget, og der blev udvekslet mange forskellige oplevelser og meninger om naturren.

Se det var lagt i kortene fra turens start, at vi skulle kigge efter Sædgæssene, som holder til i vintermånederne, hvis vinteren arter sig. Men de gemte sig lidt i starten af turen. De blev dog fundet tæt ved Vildmosecenteret på vej tilbage fra Tofte sø. Opgaven var at se, om der skulle være Tundrasædgæs i flokken. Det blev dog ikke muligt, for gæssene fik sig en gevaldig middagslur, så de viste ikke nogle næb frem. Deres vagtposter var i al fald ikke Tundrasædgæs. Således med glæder, og den lille skuffelse fra gæssenes side, sluttede den anden tur for de Nordjyske Gråmejser. Alle med en lille dags godt fællesskab og måske lidt rigere i sin samling på gode oplevelser.