Gråmejsetur til Tranum
Sol, sundhed, velvære og læring.
Mandag den 21 marts blev en fin forårsdag, med sol over landskabet i Tranum, specielt over den kommende Naturnationalpark. (NNP) hvor vi skulle rundt i området. Det var dagen, hvor vi afholdt endnu en Gråmejsetur i Nordjylland, med et antal deltagere på 30 personer.
Formålet med dagens tur var lidt anderledes end vores ture i øvrigt. Det var at sætte fokus på naturen vi skulle ud og opleve, samt at tale om, hvad der kan gøre en god natur bedre, end den er i dag. Vi vil gerne fortælle om, og have samtaler om, hvad der kan gøre et naturområde bedre. Kort sagt: Forbedre biodiversiteten i den kommende NNP.
Vi havde fået en lokalkendt, engageret og dygtig formidler til at fortælle om arbejdet i den lokale arbejdsgruppe, samt at fortælle om overvejelser og beslutninger gruppen har udarbejdet og afleveret videre til overordnede beslutningstagere. Det var Søren Rosenberg der er formand for D N i Jammerbugt kommune der var vores guid. I det følgende ridses sagen op om det vi talte om den i dag.
Det er uomtvisteligt at natur og biodiversiteten (alt liv i naturen) har det meget skidt i Danmark. Fuglearter, fx Vibe, Agerhøne, Sanglærke, Gulspurv m. fl., er gået voldsomt tilbage. Sommerfugle og andre store insekter ligeså. Masser af planter er forsvundet. Mange af os der deltager i vores ture, må kunne huske lidt om hvordan fx grøftekanter så ud i gamle dage. Da var der blomster langs vore veje. I læbælter, som der var mange flere af, var billedet det samme, – og i de dyrkede marker var der “ukrudt”. I dag er der ingen “ukrudt” i dyrkede marker, og kun græs i vejrabatter, færre læbælter og masser af små biotoper i landbrugs landskabet er forsvundet.
Sagen er ikke bedre i de danske skove. De drives m h p produktion så dyrkningskulturerne er meget ensartet, domineret af indførte nåletræarter. Heder og overdrev er enten opdyrket eller groet til i græs førne, som kvæler de specielle planters vækst, der er nødvendige for insekterne kan finde nektar og pollen. Sådan ser det overordnende billede alt i alt ud i Danmark. Går man i dybden med problemerne er de langt mere komplekse end her kortfattet beskrevet.
NNP forslagene er det første reelle forsøg på at udvikle en politik, der skal vende den nedadgående udvikling. Medspillere er også Åge V. Jensens naturfond og Den Danske Naturfond, samt i mindre omfang DNs naturfond og DOFs fugleværnsfond.
På dagens tur i NNP Tranum, fik vi et billede af hvordan landskabet ser ud nu. De udarbejdede planerne skal nu i høring, og først derefter begynder man at gribe ind i den nuværende naturtilstand. Der skal ryddes skov, lukkes grøfter, indhegnes større arealer (i modsætning til de mange indhegnede marker der er i klitarealet i dag) med et hegn, der ikke er højere end de almindelige markhegn vi ser i dag. Der skal sættes store dyr ud i disse indhegninger (Stude og Heste). Dyr skal lave ravage i landskabet og afgræsse så meget der fx ikke dannes førne græs. De skal rode i jorden så der skabes åbninger til sand og vand til gavn for vilde bi-arter og forskellige insekter.
Dyr lægger masser af lort som mange insektarter lever i. Flere insekter skaber grundlag for at fuglearter vil kunne vende tilbage, og eksisterende arter vil der blive flere af. I klitheder og klitenge kan det være fx Tinksmed, Storspove, Viber og insektædende småfugle. Skoven skal være mere lysåben. Også her vil dyrenes ekskrementer gøre stor gavn for at der kommer flere insekter til gavn for fuglene.
Det hele kommer ikke til at ske på en gang. Der lægges vægt på at processen kommer i gang og der er et stort ønske om at følge udviklingen nøje så man kan vurdere om de ønskede resultater opnås. Set alene ud fra en ornitologisk vinkel vil det være godt hvis en gruppe frivillige vil følge udviklingen, samt registrere den.
Glemte vi helt at se på fugle på dagens tur?
Nej det blev der også tid til. Ude på klitengen så vi Sortstrubet Bynkefugl, Lærker og Engpiber. I klitplantagen var det især mejsefamilien og et par Lille Korsnæb. Ved Overklitten sø var der et Tranepar, to Grågæs, ventehanner formodentlig.
Efter turen i NNP Tranum kørte vi til Fosdalen for at se et smukt naturområde der ikke er indbefattet i NNP. Den tur startede med en god stigning op på toppen af indlandsklitterne. En tur der får pulsen op på alle. Storblomstret Kodriver var sprunget ud. De fleste gik med på en lille runde fra indlandsklitten op til Lerup kirke og ned gennem Fosdalen tilbage til p. pladsen. I den så vi fx Træløber, Spætmejse m fl. Hermed sluttede dagens tur i det gode vejr. Flere havde stadig, nok lidt lunken, kaffe tilbage, som kunne nydes mens ansigtet fik lidt d vitaminer fra solens stråler. Alt i alt en sund og lærerig dag med masser af velvære for deltagerne.
Svend Erik Mikkelsen