Gråmejsetur til Hammer Bakker
Hammer Bakker marts 2015.
Der er dage hvor vejret bare går op i en højere enhed, for os der kigger på fuglelivet i naturen. En af disse dage var torsdag den 19. marts. Helt vindstille lige fra morgenstunden og en flot blå himmel over hele landsdelen, – jo det var der vist over hele landet den dag.
23 folk mødte op på mødestedet ved Vodskov kirke for at deltage i turen, der startede i Hammer Bakker. Solen satte både temperaturen og stemning i vejret, til at søge de gode fugleoplevelser. Vi startede med at køre til Vesterbæk spejderhytte, for at sætte bilerne der og gå op gennem Paradisdalen.
En enkelt bil kørte dog forkert, da de havde hørt i oplægget om dagens tur, at vi skulle til Brødland senere på formiddagen og havde ikke fået fat i, at vi startede i Paradisdalen. Men de fandt tilbage til det rigtige sted og kom med op i Paradisdalen.
På turen gennem dalen var der det man kunne forvente, og selv om vi var mange mennesker i flok, lod en del fugle sig se. Musvågerne kredsende højt over skoven, de fleste i mejsefamilien sang, Ravnen sås kort, Kernebidere, Dompapper, Misteldrosler og flere andre, som hører de tidlige forårs markører til. Derimod så ,eller hørte, vi ikke hverken Sangdrossel eller Gransanger som vi havde håbet. Undervejs forsøgte vi at gøre opmærksom på Atlasprojektet, dels gennem fuglestemmekendskab, dels ved at fortælle om formål og indhold i projektet.
Når man besøger et større naturområde de første gange kan det virke uoverskueligt. Derfor lægger vi også vægt på at præsentere landskabet og dets færdselsmuligheder samt gode muligheder for at se nogle fugle. Paradisdalen er et af disse steder, hvor der altid er fugle at se.
Efter Paradisdalen kørte vi til Brødland for at gå en tur til Pebermosen. Ud over arter vi allerede havde set, så vi et par Træløbere samt en større flok Grønsiskner. Vejret var perfekt til at spise frokost i det frie. Den indtog vi ved Bivuakpladsen, hvor der blev snakket mere om Atlasprojektet samt solgt nogle rapporter af: Fugle og dyr i Nordjylland. Der blev desuden set en del Citronsommerfugle.
I vores beskrivelse af dagens tur skrev vi, at turen efter besøget i Hammer Bakker kunne gå til engene syd for Hjallerup for at se svaner og gæs. Men den del droppede vi. Området er ved at være tømt for trækkende fugle, hvilket er mindst 14 dage før end de plejer at forlade området. Den milde vinter har sat sit spor. I stedet kørte vi til Rærup Slambassiner. Hovedønsket var for de fleste at se områdets Skægmejser. De lod sig dog ikke se, ikke engang med sikkerhed hørte vi dem. Det gjorde en Rørdrum dog – en god erstatning. Desuden var der Gråand, Hvinand, Troldand, Taffeland samt Grågås og Knopsvaner i søerne. Alt i alt fik vi de ønskede oplevelser. Måske fik vi også nogle til at lægge flere observationer ind Atlasprojektet. Det vil vise sig i den kommende sæson.
Tscherning Clausen og Svend Erik Mikkelsen