Gråmejsernes tur til Hammer Bakker
På årets første sommerdag
Det er blevet den 5 måned i året 2022. Det er året hvor vi i gråmejsegruppen sætter fokus på at fortælle om, hvorfor vi går ind for at arbejde for EU (og vores egen bestyrelses kloge målsætningen), om at skal have 20% vild natur. Det er en målsætning der har lange udsigter i at blive opfyldt, men der er heldigvis nu initiativer i gang på at skabe naturområder, der har til formål at øge biodiversiteten i Danmark. Vi skal have etableret 15 nye Naturnationalparker (NNP) i Danmark. I dette år har debatten om de kommende NNP været meget hård og skinger og fyldt med hårde påstande. Derfor er dette forårsprogram præget af at besøge forskellige naturområder, der skal blive til en kommende NNP, for at fortælle, vise og debattere om de kommende NNP.
Hammer Bakker er ikke en NNP, men er et naturområde forvaltet af: Den Danske Naturfond og Aalborg kommune, lige som Aage V Jensen fond forvalter Lille Vildmose. Det er de to fonde der har taget et forspring i etablering af de nye naturområder, i forhold til de kommende NNP.
Hammer Bakker er også min hjemmebane. Det er i dette område jeg har fået min praktiske naturdannelse (viden, forståelse og empati for livet i naturen). Det er her jeg begyndte at sætte mig ind i fugleverdenen. Det er her jeg opdagende hvor fascinerende insektverdenen er, med hovedfokus på sommerfugle, guldsmede, de vilde bier, og meget mere.
Som nævnt er naturfondens projekt foran i omskabelse af naturen fra at være præget af skovdrift, til at blive en mere lysåben natur, – med udsætning af dyr, der lever frit inden for et indhegnet område. Dette var der lejlighed til at se i dag. Se hvordan det ser ud i praksis og om muligt, at møde dyrene i området. Dette skal jeg vende tilbage til.
Omkring 25 deltagere mødte op til dagens tur. Vi startede med at dele os i færre biler inden vi kørte til shelterpladsen for at starte med det faste programpunkt. Formiddagskaffen. Vi var dog ikke alene om at vælge dette sted. Vestbjerg skoles 0te klassetrin, der var på cykeltur, havde fået samme ide om at holde en kort formiddagspause der, inden de fortsatte til Vodskov skole. Det gik nu fint med at være der sammen med dem. Børnene var søde og velopdragne.
Til sang fra bl a Løvsanger, Munk og Skovpiber gav jeg en kort introduktion om området, vi skulle ud og se, med visning af et kort over de to adskilte områder som naturfonden ejer. Områder, man håber ved yderligere opkøb, at kunne føre sammen til et større sammenhængende område end det vi ser i dag. Poul Erik præsenterede den nyeste udgave af Nordjyllands Fugle, samt Albert Steen Hansens personlige Naturbillede-rejsebog.
Vi kørte derefter til krydset mellem Hammer kirkevej og Sulsted kirkevej. Her så vi straks den Røde Glente svæve højt over skoven. Den er en af de fugle, jeg håber vil slå sig ned i H B.. Måske var denne her et tegn på, at den er ved det. Således beriget gik vi turen af Brants Plantagevej langs et ny-fældet område, og tilbage af den oprindelige gamle Kongevej til p. pladsen. Store områder i den del af skoven er fældet i dette forår. Træstammerne er samlet mens de afskovede grene ligger tilbage i området. Det ser rodet og kaotisk ud for et æstetisk syn. Det bliver formodentlig ryddet efter sommerferien. På turen lyttede vi til de almindelige danske ynglefugle i området. Ud over Glenten så vi en overflyvende Spurvehøg samt en Musvåge. Vi eftersøgte faktisk Skovsangeren der normalt er i Hammer Bakker i yngletiden. Vi hørte den også pludselig. Det viste sig desværre at være telefondril.
Efter denne rundtur på halvanden time kørte vi tilbage til shelterpladsen og indtog vores madpakker, – uden der var børn tilstede. Glenten dukkede op igen og fangede de flestes opmærksomhed. Et tegn yderligere på, – at den måske har indfundet sig?
Vi gik derefter i botanisk forenings område. En Skovpiber viste på fineste vis sin sangflugt. På vejen videre kom insekt- og sommerfugleinteressen i fokus hos mange af deltagerne. Det er stadig de tidlige arter der ses. Aurora, Grøn Busksommerfugl, Okkergul Pletvinge, Spættet Bredpande og Skovblåfugl som nogle af dem. En Grøn Smaragdedderkop ses, – midt i flere fotografers fotofokus af en sommerfugl. Sommerfuglen Brun Pletvinge, som denne fortælling i stor grad handler om, er ikke flyvende endnu, men jeg havde billeder med af den, så den fremviste jeg, tillige med andre sjældne perlemorsommerfugle og blåfugle.
Midt i samtalen om sommerfuglene dukkede Hedelærken op og sang sin smukke sang. Det er nu andet år Hedelærken er tilbage i H B. Det er bare så glædeligt.
På det sidste vej ned over overdrevet i Botanisk forenings område, så vi den ene gruppe af de aktive naturplejere. Det var Gederne som var gået hjem til deres små griseskure, der er opstillet til dem. I vinters, under de par snedage der var, benyttede de skurene. Ellers er det yderst sjældent de ses der og det er sjældent i det hele taget man møder dem på sin vandring. Hestene og kørerne så vi ikke i dag. På dagens tur bevægede os med udsyn til højst en fjerdedel af det samlede indhegnede område. Så derfor! Der skal held til at møde dyrene på en almindelig vandretur på op til 2 timer.
Det meget tørre og kolde forår, har haft sin indflydelse på de områder der blev ryddet sidste år. Det er især det område hvor humuslaget er skrabet af. Der ventes med spænding på hvad der dukker op af planter fra frø, der har ligget gemt i jorden i mange, mange år. Kommende ugers regn og varme åbenbarer forhåbentlig lidt om hvad der gemmer sig. Det bliver spændene at se, hvad der kommer af planter i de kommende måneder, – og år. Vi fortsatte mod Pebermosen og gik halvvejs rundt om den. Her levere flere arter af Guldsmede og Vandnymfer. De var ikke synlige i dag.
Der var ved at opstå en form for mæthed og træthed hos flere deltagere, men der var heller ikke ret langt tilbage til bilerne. Klokken var blevet 15. Tro nu ikke, at en sådan dag ikke afsluttes med maner. Som vi stod der og sagde farvel gled 3 Hvepsevåger ind over os til et meget fornemt farvel og tak for i dag.
Svend Erik Mikkelsen