Gråmejsernes tur til Fussingø og Bjerregrav Mose
Gråmejsernes tur til Fussingø og Bjerregrav Mose den 16. juni 2022
I vores række af besøg i Naturnationalparker, var vi nået til Fussingø, nær Randers. Men inden vi skulle besøge det gamle godsområde, ville vi tage en afstikker til Bjerregrav Mose, der ligger lige ved siden af. Der var mødt herved 30 op til turen, så der skulle “fyldes” biler, inden vi begav os til mosen, hvor parkeringsforholdene er ringe.Bjerregrav Mose er et 10 kvadratkilometer stort område, der ejes af mange private lodsejere. Igennem århundrede har der været gravet tørv i mosen med klimaks under Anden Verdenskrig, så området er en mosaik af vandfyldte tørvehuller, engarealer og pilekrat, og her er mange af mosens sangere. Selvom det nok ebber lidt ud med fuglesangen lige nu, hørte vi b.la nattergal, havesanger og munk og en del gøge fløj omkring og lod sig se.Ellers var tørvegravene hjemsted for mange toppede lappedykkere og hættemåger og også knopsvanen sås på rede.
Formiddagskaffen blev indtaget i mosen, inden turen gik til Fussingø, hvor første stop var en spadseretur gennnem Gammelhaven.
Naturnationalparken Fussing bliver næsten 900 hektar, og det er planlagt, at den skal indvies i vinter. Målet er fremme biodiversiteten og bl.a. bevare nogle af de sjældne arter for området. F.eks er der en vandplante; Kortskaftet Skeblad, som kun findes her i Danmark. Midlet er: Rum, Råd og Rod. Det hele skal bl.a hegnes ind, og der skal udsættes kronhjorte og 150 stude for at sikre lysåbne områder og dynamik i skoven.
Gammelhaven, hvor vi gik en tur, er haven fra det tidligere gods, der blev revet ned i 1795 og genbrugt til det nuværende gods. I haven, der ligger fint på en halvø ud i Fussingsø, blev set lidt småfugle bl.a. grå fluesnapper.
Frokosten blev indtaget ved badebroen. Her er godt at sidde og fint kig til søen og de mange besøgende. Seancen blev nøje overvåget af en ihærdig rød glente.
Turen blev afsluttet af tur fra godset omkring Møllesøen. Spadsereturen endte oppe på Galgebakken, hvor der er fin udsigt ned i dalen mod godset. Der blev ikke set vældigt mange fugle i den gamle skov, hvor der op til 450 år gamle egetræer, men nogle fik hørt skovpiber og skovsanger.
Så selvom vi ikke fik isfuglen at se, som vi sat næsen op efter, var det en god tur i godt vejr og i godt selskab.
/Peter Manstrup