Gråmejserne: En aften i blæst, lys og mørke
Sidste år deltog vi, Gråmejse nord, i et landsdækkende projekt: Oplevelser i mørke. Dette valgte vi at gentage, selv om det ikke var under et landsdækkende projekt i år.
Det var en god og anderledes fugle- og naturoplevelse sidste år og det var under de aller bedste betingelser, turen blev afviklet under. Helt vindstille og ikke en sky på himlen. Kunne det mon gentages? Næppe! Vi vidste godt allerede den gang, at de perfekte rammer vi havde, fik vi nok ikke igen bare lige næste gang vi stillede op. Men det var da vær at forsøge, for det giver nogen andre sansemæssige oplevelser, når man ”leger” i mørket.
Torsdag den 21 oktober var dagen det skulle ske. Det stod os dog hurtigt krystalklart, at vejret ikke ville blive os venligt stemt. I mere end en uge før den 21, meldte langtidsprognoserne meget ustadigt vejr i hele uge 42. I de sidste dage op til den 21, var det usikker om det ville regne, være overskyet, samt forskellige meldinger om vindstyrken. To dage før så det alligevel ret gunstigt ud: Der ville komme en opklaring om eftermiddagen og vindstyrken ville være 6 til 7 sekundmeter i gennemsnit med op til 10 i stød. Så vi satsede på at gennemføre.
Vejrudsigten holdt bortset fra at vinden endte på 9 sek. i gennemsnit, med stød op til 15 sek.
29 deltagere kom for at deltage i oplevelsen. Det passede med to hold, et for forældre/bedsteforældre med store børn, og et for de mindre børn. De store startede med at gå ud på dæmningen. Det blev en ”vindoplevelse” for de fleste og der var ikke en fuglelyd at høre i vindens hylen og bølgernes skvulp mod dæmningen.
De mindste børn gik en rute på Bjerget, hvor de kom forbi tre poster, der havde forskellige opgaver for deltagene. En lydopgave med fuglestemmer, en føleoplevelse og et kig på månen og planeterne Jupiter og Saturn. De store børn kom forbi samme poster, efter de havde været ude på dæmningen og mærke vinden. Alle samledes til slut ved bålpladsen, hvor der var smagsprøver til både børn og voksne.
Det blev en aften hvor vinden satte sit præg på forløbet. Flest af de levende lys blæste ud lige så hurtigt som de blev tændt, og vinden overdøvede alle mulige fuglelyde. Det var svært at finde læ til de opstillede teleskoper. Objekterne kan ikke ses ordentlig hvis der er rystelser i billedet, men det lykkedes i nogle tilfælde. Det udløste da også et: ”Warw” fra flere af børnene.
Men hvordan gik det ellers på denne blæsende aften? Vi, der stod for det, havde vores egen evaluering af det. Vindstyrken burde have ført til vi havde aflyst det. Der var for mange ting der ikke lykkedes for os og det var frustrerende. Men hvad oplevede deltagerne?
Så vi bad deltagerne komme med deres uforbeholdne mening om deres oplevelser. Flere var enig i at vinden var en generende, men flere tog det også som en speciel og sjov oplevelse. Der var flere der nævnte månens opstigning, samt vandringen rundt på Bjerget i delvis mørke, som en god oplevelse. Den gode udsigt fra Bjerget med udsigt til by-lyset fra Aalborg og Nibe var også betagende for mange, så det hele var slet ikke så dårligt. som undertegnede ville gøre den til.
I nævnte tilbagemeldinger kom flere deltagere med ideer og forslag til næste års arrangement. Så alt i alt, er der nu flere erfaringer at bygge videre på til næste år. Måske også ideer der kan udføres på andre tider i løbet af året. Kort og godt: Vi har noget at bygge videre på. Både i forhold til at børn og voksne får stærke oplevelser sammen i naturen, men også anderledes ture for voksne med flere faglige informationer om fx fugletræk med mere.
Svend Erik Mikkelsen