Fuglelister fra forskellige lande

Når man skal ud at rejse og gerne vil kigge på fugle, er det en kæmpefordel at vide, hvilke fugle man kan se i præcis det område, man rejser i. Det kan man bruge Avibase til.

På websitet Avibase (http://avibase.bsc-eoc.org/avibase.jsp?lang=EN ) skal man vælge punktet Checklists i bjælken øverst. Så får man alle de geografiske valgmuligheder – og der er mange. For Norge for eksempel kan man ikke blot vælge hele Norge, men også 23 lokalområder. Da jeg for nylig var i Canada, havde jeg printet lister ud for Alberta og British Columbia. For Danmarks vedkommende er Skagen det eneste underpunkt.

Avibase_1Man kan få listen ud i forskellige formater. Jeg plejer selv at vælge dansk som andet sprog og bruge formatet Text only – det er velegnet, hvis man vil printe ud.

Er man et sted, hvor man har netforbindelse, kan man have glæde af formatet Include photos and sounds – så kan man checke stemmer undervejs.

 

 

Avibase_2

Det lille PDF-format har ikke de danske navne med; det har det, der hedder Wide, og der er plads til afkrydsninger. Der er til gengæld flere sider at printe ud.

Avibase_3

Den sidste ting, man kan vælge (og den sværeste, synes jeg) er Taxonomi (det vil sige det system, fuglene er ordnet efter). Jeg har mange gange brugt en liste til at skrive de danske navne ind i den fuglebog, jeg har købt om området. Så kan man være så heldig, at de i forordet skriver, hvilken taxonomi de bruger. Ellers funker default-valget Clements 6th edition stort set udmærket for mig. Man kan jo prøve sig frem.

Der er andre funktioner end Checklists på sitet. Man kan få sig et log ind og lave sine egne lister. Og man kan søge og bidrage. Siden findes ikke på dansk, men man kan vælge svensk (under Translate), hvis man har det dårligt med engelsk.

Jeg har brugt Avibase i flere år til at printe lister ud, som jeg har med ud at rejse. Det er så meget nemmere, når man har en hurtig afgrænsning af, hvilke fugle der er en reel mulighed for at se. Listen fortæller også, om fugle er sjældne, udrydningstruede eller indførte.

Anni Guldberg Madsen ( medlem af Biblioteksudvalget)