Folkemødet om Natur i Hirtshals – DOF går all in!

Naturmoedet_Hirtshals_groennepladsInspireret af Folkemødet på Bornholm og Kulturmødet på Mors slår Hjørring Kommune den 26. – 28. maj 2016 dørene op til det første folkemøde om natur i Danmark. Naturmødet afholdes i Hirtshals, og her skal vi debattere, opleve, føle, smage og lære om naturen. Blive klogere på, hvad naturen betyder for os – og for alle de andre. Naturmødet er planlagt som en årlig folkelig, politisk og faglig event for hele Danmark med debatter, aktiviteter, uformelle samtaler og events i og om natur. Det er gratis at deltage, så tag familien, kollegaerne eller venner med.

“Naturen – helligdom eller ressource” er det tema, som alle aktiviteterne på Naturmødet skal forholde sig til. Og det foldes ud på utallige måder. De store debatter er fastsat at Naturmødet, men alle de mange andre aktiviteter, som fylker sig omkring debatterne og samtalen, er i høj grad drevet af naturorganisationer og – foreninger, såvel landsdækkende, regionale som lokale.

Naturmoedet_LOGO_banner

Hvad kan du møde og opleve:

Debat/samtale: På Naturmødets tre scener THUNDERDOME (havnen), LIFE (centrum) og LEARN (Nordsøen Oceanarium) er der arrangeret 35 spændende debatter. Disse bliver styret med en fast og kærlig hånd af Naturmødets fire moderatorer, de kendte TV-værter: Anders Lund Madsen, Mette Walsted Vestergaard, Jan Falkentoft og Julie Søgaard.

DOF deltager i 5 – se DOFs aktiviteter længere nede i artiklen.

“The Village” er navnet på det centrale område, hvor du på stande kan møde naturorganisationer, lokale foreninger, landbruget osv. Området minder om en “naturmesse”, hvor du kan besøge de forskellige stande og få mere at vide om organisationens formål, holdninger og tilbud – MEN hvor der også foregår en masse aktiviteter og oplevelser for børn og voksne. Herfra afvikles også lokale de foreningers egne debatter og oplæg. DOF er meget aktiv i The Village – læs mere herom senere i artiklen.

“The Village” er også udgangspunkt for aktiviteter, som er navngivet: “Aqua” og “Outdoor”. Aqua er, som navnet antyder aktiviteter tilknyttet vand og havn, mens Outdoor bl.a. dækker over vandreture, bioblitz og DOF’s fugleture, for bare at nævne nogle få stykker.

Læs mere om Scenerne, The Village, Aqua og Outdoor her

Du finder det samlede program for Naturmødet her

Naturmoedet_ Anders                                             Naturmoedet_Mette

Naturmoedet_Frivillige_fra_DOF_UNG

DOF’s aktiviteter på Naturmødet:

”Fugle er unikke og fantastiske. Ikke bare har de vinger, som gør dem i stand til at flyve tusinder af kilometer. De er også imponerende fordi, der findes så mange arter med hver deres sang, særegne teknikker og tilpassede levevis. Det er disse ting, der gør dem til den del af naturen, der tiltrækker sig mest opmærksomhed. Det vil vi gerne formidle til Naturmødets besøgende, ” fortæller Vicky Knudsen, forkvinde for DOF’s ungdomsafdeling, DOF UNG.)

Aktive Fuglefolk fra DOF hovedkontor og fra Lokalforeningerne i Nordvestjylland og Nordjylland – og ikke mindst fra DOFs ungdomsafdeling DOF UNG – bemander stadepladsen dagligt på følgende tidspunkter: torsdag, den 26.5.: 15-21, fredag, den 27.5.: 9-20 og lørdag, den 28.5.: 9-14.

Under Naturmødet vil DOF UNG stå for en række events, der skal give børn og unge indblik i fuglenes verden. For de voksne vil der være oplæg om trækfugle, hvorfor pokker er det så fedt at se på fugle og havens fugle. Derudover vil alle, der kigger forbi DOF’s telt, få en totaloplevelse i form af fugle-lyd, fugle-billeder, live-streaming fra naturen og fugle-gimmicks i lækre lounge-omgivelser.

Alt sammen foregår fra DOF’s stadeplads på Naturmødet et 50 kvadratmeter stort pagodetelt.

Naturmoedet_DOF_UNGDOM

Aktiviteter på stadepladsen:
(Alle 3 dage i bemandingstiden)

DOF UNG vil løbende have aktiviteter for børn og unge i teltet, som man kan deltage i, når man har lyst:

  • Konkurrencer med fede præmier
  • Bidrag med et element fra naturen til vores kæmpe uro
  • Digiscoping for begyndere – kom og tag et billede igennem teleskop med din telefon
  • Tegn en fugl
  • Origami – kom og fold en fugl
  • Klo og fjerkasse
  • Få fugletips af en ægte ornitolog
  • Observationstavle – vi noterer alle fugle vi ser fra teltet og i Hirtshals

For de voksne besøgende vil der være mulighed for at for oplysninger om DOF: hvor er det godt at se på fugle?, hvordan kommer jeg i gang med at se på fugle?, kan jeg komme på ture sammen med andre?, hvordan bliver jeg medlem og hvad får jeg ud af det? m.m.m.

Naturmoedet_uglebasse_webViden i teltet:

DOF UNG afholder 3 oplæg i teltet på stadepladsen, som kan give både voksne, unge og børn viden og indsigt, og som lægger op til samtale:

Torsdag kl. 18.30-19.00:

Trækfugle – hvordan finder de fra Afrika og tilbage til Danmark uden GPS?

Hvordan er landsvalen i stand til at flyve til Afrika og tilbage til den samme gård i Danmark år efter år – helt uden hjælpemidler? Og hvordan ved vi, at den flyver til Afrika? Og hvorfor går bestanden af afrikatrækkere tilbage i forhold til de fugle, der overvintrer i Europa? Alt dette og meget mere vil Daniel og Vicky fra DOF UNG tage fat på, denne dejlige forårsaften.

Fredag kl. 11.30-12.00:

Hvorfor pokker er det så fedt at se på fugle?

Amalie og Mads fra DOF UNG fortæller om nogle af de ting, der gør fugle og naturen så spændende. Og hvorfor man frivilligt sætter vækkeuret til kl. 4 om morgenen på en fridag….bare for at se på fugle. Men fugle er ikke bare fugle, de er genstand for myter, sange, malerier, digte, teknologisk udvikling og bunkevis af fantastiske øjeblikke.

Naturmoedet_sigrid_andersenFredag 18.30-19.00:

Fugle i haven – hvad skal vi bruge dem til?

Er du træt af at have bladlus på roserne? Så skaf dig nogle havefugle i stedet for at sprøjte. Det lyder mere simpelt, end det er, men der skal ikke meget til at lave en fuglevenlig have, som både er til gavn for fuglene og en selv. Redekasser, en lille kvasbunke, et vildt bed, et æbletræ og meget mere. Kom og hør hvordan du gør haven fuglevenlig. Det er en win-win situation, hvor du får gavn af de smukke fugle, men de får også gavn af dig. Vicky fra DOF UNG og direktør for DOF – Sigrid Andersen fortæller om havens fugle.

 

 

 

Toplaerke2

Fugleture – åbne arrangementer:
Alle fugleture udgår fra DOFs stadeplads

For børn og unge ved DOF UNG:

Fredag og lørdag, kl. 12.00-13.00:

Fed fugletur vol. I og 2.

Vi går en tur i området og ser, hvilke fugle vi kan finde ved hjælp af både øjne og ører. Mange af Afrikatrækkerne er vendt tilbage fra deres vinterkvarterer, og dem vil vi især kigge efter.

På denne tid af året kan alt ske, og hvem ved – måske finder vi en sygt sjælden fugl, som er faret vild på sit fugletræk!?

For alle ved Peter Kristensen, formand for DOF Nordjylland:

generalforsamling_2016_5Fredag kl. 14.00-16.00
Hirtshals Havn og strand.

Vi går en tur ned på havnen og ser, om der ligger nogle spændende fugle i havnebassinerne. Derefter tager vi en afstikker op i byen, for at se om toplærkerne er til stede, inden vi går langs stranden til fyret. I fyrhaven ser vi efter ynglefugle, inden vi går tilbage langs kystvejen. Varighed ca. 2 timer.

Lørdag kl. 10.00-12.00
Hirtshals Havn, strand og skov.
Nu er alt sprunget ud, og de allerfleste trækfugle er ankommet. Dog er der mulighed for sene trækgæster. De lokale fugle har travlt med yngleforberedelserne. Nogle er godt i gang. Gul vipstjert yngler på strandengene. Vi går gennem havneområdet ud til Øststranden. Vi følger stranden et par kilometer og går op i plantagen. Vi går tilbage gennem skoven og ser hvad der byder sig. Varighed ca. 2 timer.

 

Debatterne/samtalerne:

Repræsentanter for DOF deltager som debattører i følgende:

Hvad vil vi have? (torsdag, 26.5.)
Debatten fokuserer på hvilken slags natur vil vi have og hvor skal den være? Almindelige eller sjældne arter? Hvordan prioriterer vi mellem forskellige slags natur? Den højest mulige biodiversitet for hele landet, kommune eller min baghave? Mange små arealer eller færre store?
Scene, tid og deltager: Thunderdome, kl. 21-22, Egon Østergaard, formand for DOF

Lær i og af naturen (fredag, 27.5.)
Debatten fokuserer på: øger naturen indlæring? Betyder naturkvaliteten noget? Hvilket natursyn udstyres vores skoleklasser med og hvordan går det til?
Scene, tid og deltager: LIFE, kl. 10-11, Kim Skelmose, medlem af DOFs hovedbestyrelse

Hvad vil vi have (vol.2) (fredag, 27.5.)
Debatten fokuserer på hvilken slags natur vil vi have og hvor skal den være? Hvordan prioriterer vi mellem forskellige slags natur og forskellige arter? Lysåben, skov, hav, ferskvand, urban? Sjældne eller almindelige arter – og hvad ER natur?
Scene, tid og deltager: LIFE, kl. 13-14, Knud Flensted, biolog i DOF

Naturen i mennesket – mennesket i naturen (lørdag, 28.5.)
Naturbrugere taler om hvad naturen betyder for dem. Den ene er borgmester Arne Boelt, Hjørring, som vi matcher med DOF UNGs forkvinde.
Scene, tid og deltager: LIFE, kl. 12-13, Vicky Knudsen, DOF UNG

Må de være her? (lørdag, 28.5.)
Debattens fokus: er der plads til at ulve, elge, bison, bæver og vildsvin atter lever i lille Danmark? Og hvorfor er det så vigtigt for nogle at disse konfliktarter er her – eller ikke er her?
Scene, tid og deltager: Thunderdome, kl. 13-14, Egon Østergaard, formand for DOF

Naturmoedet_egon_web  Naturmoedet_kim_skelmose_web  Naturmoedet_knud_flensted  Naturmoedet_vicky_knudsen

DOF Nordjylland håber, at rigtig mange af jer har lyst til at besøge Naturmødet og deltage aktivt i debatter, samtaler og aktiviteter. Naturmødets fremtid afhænger i høj grad af befolkningens opbakning. Lad det blive en solstrålehistorie!

Naturmødets hjemmeside.
Naturmødets Facebookgruppe.

Udprint gerne denne artikel, så kan du medbringe programmet, når du kommer til Hirtshals. Del også gerne denne side på din Facebookprofil.

Tekst: Børge Søndergård
Foto: Naturmødet, DOF og DOF UNG