DOF Nordjylland deltog i Mosens Dag

Mosens_dag_3Mosens Dag arrangeres hvert år i september af Lille Vildmose Centeret. I år var det søndag den 4. fra kl. 10 til 16.

Mosens Dag er en familiedag med markedsstemning, opvisninger og aktiviteter. Gårdspladsen forvandles til en markedsplads med forskellige boder, der fremviser og sælger friluftsgrej, kunsthåndværk, bær, frugt, ost, bjesk og andre lokale produkter fra mosen. Det er muligt at deltage i forskellige aktiviteter og konkurrencer samt opleve flåning af krondyr med smagsprøver fra grillen. Dagen igennem kører Tørvetoget på smalsporsbanen ved centret, hvor man kan høre en guide fortælle om bl.a. tørvegravning og naturgenopretning.

“Teltholderne” spreder sig over en stort spekter, men alle med tilknytning til natur. Her finder man biavl, jagt og jægere, kano og kajak, hundetræning, mad og drikke lige fra kager og sydesalt til knækbrød, og fra frugtsaft til bjesk, for bare at nævne nogle udvalgte.

Vildmoseforeningen har været med længe, og derfor syntes Thorkild Lund, tidligere formand for DOF Nordjylland og en stor kender af Lille Vildmose, at det var oplagt, at DOF Nordjylland også deltog – nu vi har anskaffet vores mobile trailer med PR-materialer, telt, bord og stole. Og det var en rigtig god idé!

Mosens_Dag_5

Så vi var fire DOF’ere (Gitte Holm, Thorkild Lund, Carlo Pedersen og undertegnede), som med en vis bæven så frem mod søndagen, hvor DMI havde lovet udbredt regn og skybrud! Heldigvis lagde uvejret sig ikke over Nordjylland, så vi fik den dejligste dag med skønt solskin og drivende skyer – en rigtig smuk sensommerdag!

Kl. 9 mødte alle mand og Carlo kom kørende med traileren. Vi havde fået tildelt en rigtig god placering lige ved siden af Vildmoseforeningens telt, for enden af centerbygningen lige ved P-pladsen – et sted rigtig mange mennesker ville passere forbi.

Så op med teltet, som blev indrettet med bord og stole. Vi fremlagde en masse brochurerer, fuglekasser og pyntede op med udstoppede fugle, som vi lånte i Lille Vildmose Centeret. Vi sørgede for kaffe til de voksne og saftevand til ungerne. Foran stillede vi tre teleskoper op, samt vores tavle, hvorpå vi skrev dagens observationer fra teltet med farvekridt.

Mosens_Dag_2Som et meget populært indslag, havde Gitte lavet en fuglequiz, som bestod af 16-20 laminerede foto af forskellige fugle. På hvert foto sad en magnetstrimmel. Navnene på fuglene var også laminerede og havde magnet. Opgaven gik nu ud på, at sætte de rigtige navne på de rigtige fugle. Stor succes – selvom vi ikke havde nogen præmier! Børn og voksne kastede sig ud i opgaven, som skam ikke var ganske let. Når man placerer Gråspurv og Skovspurv , samt Kongeørn og Havørn lige ved siden af hinanden, så er det ikke nemt for en almindelig fugleglad person, at sætte rette navn på rette fugl. Men det gav en fantastisk mulighed for at snakke fugle, hvordan de ser ud, hvordan de lyder, hvor de lever osv. Der blev arbejdet sammen i hele familien, og alle lærte noget. Det overraskede mig, hvor skrappe mange af børnene faktisk var til “standardfuglene” – ikke mindst børnene fra Egense Friskole og Naturbørnehave! Fuglequizen er fremover en fast og skattet del af Trailerens indhold!

Vi kan konstatere, at vores stand var velbesøgt. Alle har jo en eller anden selvoplevelse med fugle, som de gerne vil snakke om. Brochurerne gik frisk over disken, også med mange samtaler til følge. Der var stor interesse for at prøve vores teleskoper, ligesom vi flittigt lånte vores kikkerter ud. Jeg føler ikke, at der var mange pauser i løbet af dagen, hvor vi kunne slænge os i stolene. Det overraskede mig også hvor langt væk fra, de besøgende kom! Stor geografisk spredning – selv tysk fik jeg snakket med nogle turister – og så var det lige man skulle huske at Kongeørn hedder Steinadler og Havørn hedder Seeadler J.

Resultat: En herlig dag med megen positiv snak, uddeling af en masse brochurer – ikke mindst vores nye hvervefolder. Og så var der en meget ung mand på 13 år, som var helt vild med at komme med i DOFUNG. Så forhåbentlig kaster vores deltagelse også nogle flere medlemmer af sig.

Vi stiller gerne op næste år, og kan opfordre alle andre til at overveje muligheder at bruge trailerens indhold på.

Tekst: Børge Søndergård
Fotos: Thorkild Lund