Det store svigt–en anmeldelse

 

svigt1Det store svigt. Beretningen om hundrede års naturfredning i Danmark. Af Kjeld Hansen. Gad, Kbh., 2017. 463 sider. Pris: Kr. 399,95

 

Kjeld Hansen er en meget flittig miljøjournalist, med en række bøger om miljø og natur i sit forfatterskab. Nu har han begået et stor værk med titlen ”Det stor svigt”. Baggrunden er 100-året for den danske naturfredningslov, og bogen beskriver den danske naturs tilstand og naturfredningens stærke, og ikke mindst, svage sider.

5797 naturfredninger er gennemført siden 1917, og Kjeld Hansen har gennemgået alle (!), og fundet frem til at kun 1843 er reelle fredninger. De resterende er kirker, p-pladser, store sten m.m.m.

svigt2Eksempler på mislykkede ”fredninger” er f.eks. Værneengene og Tøndermarsken. Her, og på et utal af andre fredninger, er der brugt store millionbeløb ganske forgæves.

Forfatteren viser, at Danmark har en natur, der er blandt de ringeste i Europa, til trods for en lovgivning med 100 år på bagen. I de seneste år er det primært private fonde og naturforeninger som har taget vare på landets natur – og ikke staten. Det er vel også længe siden der var en miljøminister som seriøst talte naturens sag….

I tråd med bogens indhold, kan vi også læse i seneste nummer af ”Fugle & Natur”, det faktum at næsten 3 millioner fugle er forsvundet fra det åbne land i løbet af de sidste cirka 40 år. Det passer godt ind i helhedsbilledet af naturens tilstand i Danmark.

svigt3Via et af bogens registre kan man også finde frem til hvad Kjeld Hansen har skrevet om dele af Nordjyllands natur, f.eks. Ulvedybet og Vilsted Sø.

Bogen er en kæmpepræstation, og hvis man ser meget optimistisk på det, så kan den blive et godt afsæt til diskussion om fremtidens natur. Mange fotos højner også bogens standard. Bør nok læses i mindre portioner – så varer forargelsen også længere!

Ulf Klemmetsby, februar 2018