Boligbirding
Vær’ med i det spændende Boligbirding projekt!
Jamen, hvad kræver det?
Det kræver, at du kender de mest almindelige fugle og har lyst til at taste dem (kun første gang, du ser dem) ind dels i DOFbasen og dels i et specielt Boligbirding skema, som du får adgang til, når du tilmelder dig.
Det største arbejde er, at holde øje med, hvilke fugle, du ser, når du er hjemme.
Hvad er Boligbirding?
Boligbirding er en landsdækkende aktivitet – stort set alle DOF’s lokalafdelinger deltager, men vi er meget få i Nordjylland. Faktisk kun reelt 5 deltagere og det kan jo ikke passe, at vi ikke kan blive flere 😊
Projektets titel er pt “Lokalafdelingernes fænologi og Mini Atlasprojekt” alias Boligbirding (BB). Vi leder stadig efter en bedre titel titel til aktiviteten, gerne et enkelt ord – har du et bud, så send det gerne til mig.
I den helt korte form er det en fænologisk Mini-Atlas undersøgelse, der belyser arternes ankomst og udbredelse, krydret med lidt konkurrence og andre lærerige tiltag. Det skal bemærkes, at projektet adskiller sig markant fra andre (fugle)projekter/konkurrencer ved at være helt CO2 neutralt – projektet er derfor velegnet til reklamering også uden for DOF’s egne rækker. Projektet er velegnet både for erfarne og begyndere. Det er simpelt, nemt, spændende, sjovt og udfordrende, når man først er kommet i gang – alle er velkomne til at være med.
Der kører hvert år 2 sessioner – en forårskonkurrence 1. januar – 30. juni og en efterårskonkurrence 1. juli – 31. december. Du kan deltage i den ene eller dem begge, som du lyster og har tid.
I 2024 var det DOF Fyn, som havde flest deltagere. Men der må da være mange i Nordjylland, som har lyst til at holde øje og taste deres matrikelarter. Det kunne være sjovt.
Hvad får du selv ud af det?
Du er med til at give viden om fuglene på de lokaliteter, som fuglekiggere normalt ikke registrerer fra, og så er du med i en lille hyggelig konkurrence om at se flest arter fra sin egen matrikel. Konkurrencen er lidt ulige, idet alle ikke har lige gode lokaliteter, men så kan man konkurrere med sig selv fra år til år – eller med andre med lignende lokaliteter.
Under alle omstændigheder er det rigtig spændende at blive bevidst om, hvor mange arter man ser fra sin matrikel.
Hvordan tilmelder du dig?
Du skal tilmelde dig til Luise Ekberg på ekberg.luise@gmail.com og oplyse dit navn, din kommune og din DOFbasekode (fx 3400LUST). Du er også nødt til at oplyse en mail, som er tilknyttet Googlekonto.
Har du ikke en Googlekonto, kan du oprette en her
Har du ikke en DOFbasekode, så kan du få en ved at oprette dig her: https://dofbasen.dk/opretmig.php
Du kan starte din deltagelse når som helst, men du få jo flest fugle ”på tasken”, hvis du starter 1. januar og kører hele foråret.
Hvordan kommer jeg i gang?
Når du har tilmeldt dig, får du en vejledning og et link til det skema, hvori du skal indtaste dato for din observation.
Hvis du har problemer med at finde ud af vejledningen, så kan du få hjælp af mig – jeg er din lokale koordinator.
Velkommen til Boligbirding
/Luise Ekberg, Koordinator for Boligbirding i DOF Nordjylland