Birding Varanger–en anmeldelse

Birding_Varanger_1Det er ikke ofte, man ser arkitektur og ornitologi gå hånd i hånd. I Danmark oplever vi det i nogen grad ved udformningen af de fugletårne og andre faciliteter, som er rejst på lokaliteter ejet af Aage V. Jensens Fonde.

Men i forordet til bogen ”Birding Varanger” beskrives et engagement, der stikker dybere. To arkitekter, Tormod Amundsen og Elin Taranger, mødtes på arkitektskolen i Bergen. Efter et par år på skolen følte de begge en stadigt stærkere trang til at bosætte sig på landet. Desuden havde de en opfattelse af, at undervisningen forsømte at inddrage forholdet mellem arkitektur, økologi, biologi og miljøbeskyttelse. De besluttede derfor at danne et progressivt kontor for miljøbeskyttelse.

Tormod Amundsen er og har siden sit 12. år været en passioneret fuglekikker, så for ham var det helt oplagt at kombinere denne livsstil, som han kalder det, med arkitektur. Ideen solgte han til Vardø By, i hvilken han så et stort potentiale for et ”birder architecture office.” Med en nærhed til fuglefjeldet Hornøya, en stor, fuglerig region og et storslået landskab, lå det lige for.

Birding_Varanger_2

Efterfølgende fulgte projekt på projekt, og i 2015 udkom den ultimative fugleguide for regionen. Indledningsvis finder man en beskrivelse af regionens klima, geografi og plantezoner (den arktiske kyst, tundraen og tajgaen). Desuden gennemgås Varangers fugle måned for måned. Bogens styrke finder man imidlertid, set med en fuglekikkers øjne, i det store, illustrative kortmateriale, der er tilknyttet beskrivelsen af de enkelte lokaliteter. Dertil kommer de mange flotte luftfotos. Jeg mindes ikke at have set lignende så konsekvent gennemført, som her i bogen.

Fra lokalitet til lokalitet, begyndende med Syd-Varanger, inklusive Pasvik, over kystbyerne Nesseby, Vadsø, Ekkerøy, Skallelv, Kiberg og Vardø med fuglefjeldet Hornøya til Hamningberg, tager bogen den rejsende ved hånden. Dertil kommer lokaliteterne ved Tanaelvens delta og de nordligt beliggende ved kystbyerne: Båtsfjord, Syltefjord og Berlevåg.

Birding_Varanger_3For den læser, der allerede har besøgt Varanger, er bogen en aha-oplevelse, og for den, der har planer om en tur til det arktiske Norge, er den en stor inspirationskilde. Fremragende fotografier, ikke alene af fugle, men også af de arkitektoniske, veludførte observationshuses placering i landskabet.  Den er skrevet på et letlæseligt engelsk. Kan stærkt anbefales, hvis du agter dig nordpå.

 

Birding Varanger. The Biotope guide to the best bird sites in Arctic Norway.

The Biotope team: Tormod Amundsen, Elin Taranger, Alonza Garbett og Jonnie Fisk. Sidetal: 168. Forlag: Biotope AS. Pris298Norske Kr. eller 32,5Euro. ISBN 978-82-690158-0-5

Bogen kan købes på IT-shoppen med følgende adresse: https.//biotope.myshopify.com

Tekst: Albert Steen- Hansen, oktober 2016
Fotos: Poul Erik Sperling