40 år med fugle og kamera–en anmeldelse
40 år med fugle og kamera af Klaus Bjerre.Forlag Gyldendal A/S og Klaus Bjerre –2017.Omslag og grafisk tilrettelæggelse: Klaus Bjerre. ISBN 978-87-02-23414-5. Pris: 229,- kr. i Naturbutikken
At 40 år som fuglefotograf i Israel gør mester, er Klaus Bjerres bog, ”ISRAEL 40 år med fugle og kamera” et fornemt bevis på. Allerede på bogens forside møder man et fotografi, der er kælet for. Tre farvestrålende biædere med ørkenens gule sand eller er det de lyse sandstensbjerge, der danner baggrund. Begge landskaber, hvis genskin, lige fra Klaus Bjerres første besøg i Israel i 1976 har været en naturlig lyskilde for ham. Ved det første møde troede han, lysmåleren snød ham, men ved erfaring blev det en parameter, der siden har været og stadig er en forudsætning for at skabe de meget smukke og velbelyste rovfuglebilleder, som han er så kendt for, og som bogen har mange unikke eksempler på. Det gælder f.eks. høgeørnen i Ein Avdat, øjenkontakten med steppevågen, kejserørnen i Yotvata, lille tårnfalk ved Kibbutz Elot, en flok trækkende balkanhøge over Eilat Mountains og endelig fotografens favorit, hvepsevågen. En udfarvet gammel han, der er fotograferet i øjenhøjde, trækkende over Eilat Mountains den første dag i marts.
Blad bogen igennem og find dem i de enkelte kapitler. Undervejs kan du nyde de smukke billeder af småfugle, hejrer, storke og ikke mindst de fortryllende billeder af sandhøns. I alt rummer bogen fotografier af ca. 80 forskellige arter og mange af de enkelte arter i forskellige dragter.
I ”gamle” dage talte man ofte om ”pæle-og tråd-fuglebilleder”. Den kategori skal man lede længe efter i bogen. Og man finder kun ét fotografi, hvor man får en fornemmelse af en fugl i bevægelse: En fouragerende masketornskade i kibbutz Lotan. På de øvrige billeder af flyvende fugle står svingfjerene knivskarpe, sådan som de ”gamle” fuglefotografer foretrak. I dag ser vi imidlertid flere og flere fuglebilleder med antydning af bevægelse, og nogle ser endog skævt til såkaldte ”fuglebogsbilleder”. Valget må bero på målgruppen. Kunst eller dokumentation? Klaus Bjerres bog rummer begge dele. Også det ofte udtalte ønske om at se fotografier med fuglene i landskabet opfylder han til fulde, hvor han i motorglide fotograferer små skrigeørne over Jezreel Valley.
På et gammelt kort fra femtenhundredetallet formet som et trekløver er Israel anbragt i verdens centrum, og Jerusalem markerer mødestedet for Europa, Asien og Afrika. Set i relation til fuglene har kortet en stor sandhedsværdi, som Klaus Bjerre da også i sit valg af fotografier og i et af bogens første kapitler er garant for. Her beskriver han de termiske opvinde, som de store svævere benytter, og de geografiske forudsætninger, som fuglene har tilpasset sig. Og selv om bogen er en fotografisk hyldest til fuglene i Israel, rummer den tillige små, fine læseværdige beskrivelser, hvor fotografens begejstring tydeligt skinner igennem: Det tidlige forår, det magiske hvepsevågetræk, sensommer og efterår. Ringen er sluttet.
”ISRAEL 40 år med fugle og kamera” er ikke en fugleguide til Israels fugle, men så afgjort en appetitvækker for de ornitologer, der har Israel som rejsemål. For en fuglefotograf er den et strålende forbillede.
Albert Steen-Hansen
20. august 2017
.