Fugletur – hvad skal med

Kikkert:
En fugletur uden kikkert, er som en biograftur med de forkerte briller. Jo bedre kikkert, jo større udbytte af fugleturen. En kikkert med 8 eller 10 gange forstørrelse vil være et glimrende valg. Hvis du samtidig får en kikkert med 40 – 50 mm linsediameter i lysindgangen (de store linser), så er du godt hjulpet. Det vil sige at kikkerten bør hedde fra 8×40 til 10×50. Lån dig evt. frem, og lær at stille skarpt og kigge i kikkert, før du investerer.

Prøv flere kikkerter inden du vælger. Tag højde for dit evt. brug af briller, kikkertens vægt, din tilfredshed med overfladen og din fornemmelse for dit greb om kikkerten.

I Naturbutikken, som er DOF´s egen butik på Vesterbrogade i København, er der et stort udvalg og god vejledning. Men i alle landets større byer er der også forretninger, hvor man har kikkerter på programmet

Når du bliver bidt af fugle og kikkertbrug, så er der mange muligheder for “kikkerter” med langt større forstørrelser og lysindgang – nemlig teleskoper. Nøjes dog med at kigge i andres teleskoper i begyndelsen, det er langt billigere. Teleskop-ejerne er normalt et flinke folk, der med glæde vil vise dig en fugleobservation. De lader dig gerne kigge med, så I kan dele fugleoplevelsen.

Notesbog:
Papir og pen er nødvendige, hvis du vil kunne huske alt du så, og de spørgsmål du gerne vil stille, når du snakker med andre om turen. Papir har mange udformninger, og alle er nok lige gode, men skriveredskabet skal være en blyant. Blyanten kan nemlig skrive i både sol, regn, og frost!

Påklædning:
Fugle er gode til at se, men deres lugtesans er ikke meget værd. Derfor skal du klæde dig i naturens farver og uden tøj der blafrer i vinden. Bliv så usynlig som mulig. Til gengæld er fuglene ligeglade med, om du nåede i bad inden du tog af sted på tur.

Tøjmængden man har taget med, viser sig meget ofte at være for lille. Du står meget stille i lange perioder, og i de koldeste 8-10 måneder af året er især morgenturene ret kølige – og så regner der en del i Danmark. Regntøj, en Havnehabit (Termokedeldragt), hue, halstørklæde, tykke sokker og gode vandtætte støvler med tyk bund er gode ting at bringe med i bilen. Når du så er på stedet, skal du gå rundt i 5-10 minutter indtil bilvarmen har forladt dig. Først nu er du klar til at klæde dig  på til dagens oplevelser.

Mad og drikke:
Lav en madpakke med noget du glæder dig til, og 50% mere end du egentlig regner for nok. Frisk luft og fuglekig giver appetit. Noget varmt at drikke er nærmest uundværligt, og en kop kaffe eller te varmer hænder og fingre, når man holder om koppen!