Endelig forår

Broget FluesnapperEfter fem uger i Guatemala med op til 30 graders varme, glædede vi os til at komme hjem til et lidt køligere forår. Vi kom hjem til sne og kulde i slutningen af marts. Det var noget af en kold fornøjelse, men endelig i starten af april blev det gradvist varmere. Og det kunne ses på naturen. Citronsommerfugl og Nældens Takvinge er kommet frem fra brændestablerne, hvor de har overvintret. Larverne af Okkergul Pletvinge forlader sit spind for at forpuppe sig, og forvandler sig til sommerfugl sidst i maj. Vandhullerne bugner af frøæg og Sangdroslen lader sin friske sang lyde over skoven.

Skoven bliver langsomt lysegrøn. Hvid – og Gul Anemone samt Vorterod sætter kulør på naturen. Vorterod har sit navn efter plantens rødder, der ligner vorter. Den gule blomst dækker skovbunden i april, før træerne springer ud og skygger for Mirabelplanten. Mirabelle træerne blomstrer og Gærdesanger og Tornsanger har indfundet sig på ynglepladserne. Broget Fluesnapper trækker gennem landet mod mere nordlige ynglepladser.

Sortstrubet Bynkefugl er ankommet fra det sydlige Europa og ses gerne i toppen af en busk. Landsvalen ankommer fra det sydlige Afrika fra midt i april til midt i maj. Fugle på gennemtræk til det øvrige nord ses hen i juni måned. I år så jeg min første landsvale på Bornholm.

Nu mangler vi bare Rødrygget Tornskade i klitten, så er foråret på sit højeste og på vej mod sommer.

Tekst: Peter Kristensen.
Foto: Henrik Pedersen og Peter Kristensen.
SangerSkalleslugerSortstrubet Bynkefugl