En smuk morgen og god dag – En Gråmejsetur 14. maj 2018

Jyske ÅsForventningens glæde har det godt sådan en morgen, hvor man gør sig klar til at skal af sted på dagens Gråmejsetur i Jyske ås. Flot solskinsvejr lige fra morgenstunden og vejrudsigten er god for resten af dagen. Det er småfuglene, både de stationære og trækfuglene, der nu er i gang med årets formering. Det er mest dem dagens tur har fokus på.

21 kvinder og mænd mødte op til turen. Vi startede med at gå fra Dronninglund slot, en tur rundt om Møllesøen, gennem lidt af slotsskoven og tilbage til slottet. De almindelige sangfugle sang lystigt og var lette at høre i det stille solskinsvejr. I slotssøens rørskov sang en livlig Sivsanger. Vi sluttede turen af med at gå gennem kirkegården ved slottet, hvor man ofte træffer en del ynglende fugle, da der er godt med buske og mindre træer.

Jyske Ås 1Herefter kørte vi op mod selve Jyske ås til Sømosen, som ligger ved foden af åsen. Her kunne vi sidde og nyde formiddagskaffen, mens fuglene sang omkring os. Hvor er sådan en dag bare de gode følelsers dag. Det var dejlig velvære på den stille, lyse, lune sommerdag i maj måned. Den medbragte kaffe synes også at smage bedre end normalt.

I en tur rundt om Sømosen så vi et par Troldænder og en Lille Lappedykker og vi hørte nok engang de småfugle, vi havde hørt synge i løbet af formiddagen suppleret med nogle typiske granskovsarter som Fuglekonge og Sortmejse. Så der var også plads til at sætte fokus på områdets sommerfugle og guldsmede. Grøn Busksommerfugl og Citronsommerfuglen fik de fleste lejlighed til at se, hvorimod Skovblåfugl, Kærguldsmedene og Fireplettet Libel ikke satte sig, så de kunne ses. Nyklæggede Jyske Ås- Fuglekongeguldsmede og sommerfugle er aller smukkest i den tilstand. Efter turen rundt om Sømosen skulle vi videre op gennem Jyske Ås. Op i det atlaskvadrat som Anni G. Madsen havde sammen med Annelise fra Skagen

I en kort briefing med Anni, lagde vi planen for dagens næste besøgsområder. Næste stop skulle være på Brøndum–Hellum landevejen. Her havde vi 2 korte stop. Første stop med udsigt til Digesvaler i en større grusgrav. Dem var der ingen af. Næste stop var med udsigt over en tidligere grusgrav hvor der nu er en mindre sø. 2 par Sildemåger stod på marken tæt på søen. Desuden var der Troldænder, Gråand, Gravand, Gråstrubet Lappedykker og en Spidsand hun. En Rød Glente fløj over området.

Jyske Ås - SortmejseNæste stop var i Hellum by, hvor der er en fin sø med ynglende Knopsvaner, Blishøns, Grønbenet Rørhøne, samt nok en Bjergvipstjert i afløbsgrøften fra søen.

Det var blevet langt over normal middagstid, så vi forlod Hellum for at køre til Lunken. Det var over tid for madpakkerne. Efter dem, gik vi en lille tur i området i håb om at score en enkelt art mere. Det fandt vi ikke, men de fleste småfuglearter havde vi hørt eller set på dagens tur og deltagerne fik endda 20 minutter tur mere, end der stod i programmet. Der kan man se hvad godt vejr kan føre til.

59 artet i alt, samt sommerfugle og guldsmede som bonus-oplevelse. Bøgerne jeg omtalte under vejs var: 1 Fuglene i Danmark, Redigeret af Hans Meltofte og Jon Fjeldså. 2. Danmarks Sommerfugle af Morten Top Jensen og Michael Fibiger. 3. De danske guldsmede af Ole Fogh Nielsen

Tekst og Foto: Svend Erik Mikkelsen