En blæsende vintertur 15. februar 2018

Hammer-Bakker_1Kyndelmisse 2. februar regnes for at være årets koldeste dag. Den havde forskudt sig til den 15. februar i år. Ikke at forstå sådan, at denne dag var vinterens laveste temperatur, men – at vindens kølende effekt var stor denne dag, så den oplevedes som vinterens koldeste. 17 kvinder og mænd mødte op, godt påklædt til at modstå, hvad vinden bød på af kølende effekt.

Dagens tur gik til Hammer Bakker, hvor der er rimelig læ for den kolde vind. Men vi startede dog med at gå en tur et sted, hvor vinden har fri fart over landskabet. Det var ved slambassinerne i Rærup. Målet med dette sted var at se Skægmejerne i toppen af sivene i rørskoven, siddende og guffe frø i sig. Vi var knapt nok stået ud af bilerne, da vi så de første to flygte fra os, da vi entrede diget. Der var ikke mange deltagere, som nåede at se dem, men de kunne høres fra rørskoven med deres karakteristiske kald: tying tying. Længere nede af diget mødte vi en flok mere, som sad som vi ønskede og de havde travlt med at Hammer-Bakker_2spise frø. Ud over Skægmejserne var der en del Sjaggere, Blåmejser, et par Stor Skallesluger og Musvåger, en enkelt Kvækerfinke og finalen var en Vandrefalk. På vej tilbage af diget, var en lille fortrop heldige at se en Vandrikse på en kort flyvetur.

Nu var det på tide at komme i læ for vinden i Hammer Bakker. Jeg havde dagen før rekognosceret og fundet frem til spejderhytten Lynghytten, hvor vi kunne side i læ med kaffen. Vi var fordelt i 6 biler, som fyldte godt op på den lille åbne plads ved hytten inde i skoven.

Først kaffe og så på kig efter skovens fugle. Første iagttagelse var en gruppe Lille Korsnæb, som satte sig, rastende i toppen af en udgået gran i flere minutter. Der var tid til at kigge nærmere på dem. Desværre i et dårligt lys. Efter denne oplevelse gik vi videre mod Grindsted området. Vi mødte flere mejseflokke i blandet Hammer-Bakker_3skov af eg, birk, bøg og lidt gran. Et godt fourageringssted for alle mejsearter. Længere fremme nåede vi frem til bøgeskoven, hvor et par hundrede Kvækerfinker fouragerede under faldne bøgetræer.

På turen fandt vi ikke mange Fuglekonger, der normalt er mange af i Hammer Bakker om vinteren. Træløberen lod sig heller ikke se. I stedet dukkede en Ravn op og en enkelt Kernebider sad smukt i toppen af et mindre træ. Men vi fik gået en god tur, bakke op og bakke ned, i et flot istidspræget landskab. Lige nord for Grindsted by bliver landskabet flad. Bakkerne består sikkert af materiale, primært sand og sten, som isen har samlet op derfra, og dette flade område, var et lavvandet hav i tidlig stenalder.

Rærup_1Vi var efterhånden på vej tilbage til Lynghytten og blev overhalet af en lille bil der kørte op mod den. Det er sjældent der kommer folk i hytten på hverdage, men lige i dag kom der flere biler dertil. Unge mennesker som kom i hver sin bil. Det medførte nogle logistiske problemer med at komme derfra for vores 6 biler, men det gik uden nogen fik en ridse eller bule i bilen. En halv time efter vi sluttede turen kom snevejret. Lidt held havde vi dog alligevel, selv om vejret ikke var det vi havde ønsket os, da turdatoen blev sat.

Tekst: Poul Erik Sperling, Tscherning Clausen og Svend Erik Mikkelsen
Foto: Svend Erik Mikkelsen