DOF Nordjylland inviterede på fugletur til Ulvedybet.

BjergetVi skulle mødes kl. 10 på Naturens Dag søndag d. 10. september – mødestedet var ved foden af Bjerget lige udenfor Gjøl. Men da jeg ankom knap en ½ time før, sad de første 4 allerede og forgreb sig på formiddagskaffen. Det gik herefter hurtigt med fremmødet og alle 20 var mødt da gonggongen lød.

Jeg var så heldig, at der var et par meget garvede fugleguider med på turen, så jeg skulle blot introducere Poul Erik Sperling og Svend Erik Mikkelsen, og overlade resten til dem.

Vejret viste sig heldigvis fra en venligere side end vejrprofeternes gætterier, så der var blå himmel og let vind til det meste af turen. Regnen satte først ind, da vi havde set alt, hvad vi kunne ønske os.

HavørnSelv om Poul Erik allerede ved starten på parkeringspladsen fortalte om nedgangen i antallet af digesvaler, spottede han dog selv een nogle minutter senere. Tårnfalken kom også lige forbi et par gange, og den stod bl.a. stille i modvinden og legede lidt med balancetræningen. Vi “besteg” nu Bjerget, og fandt nordsidens udsigtsplatform.

Fra Bjerget var der udsigt til fiskehejrer, ænder, måger, rørhøg, musvåge – og så fløj der også lige en ung havørn ind over os inden vi fik set en aktiv sølvhejre ude på engen, hvilket var en ny oplevelse for næsten alle.

Tålmodighed er en dyd, især hvis man er fuglekigger, og vi stod næsten en time på samme plet og lod blot fuglene komme. Lærke, tornirisk og landsvaler viste sig også for vore åsyn.

På vej ned til dæmningen mødte vi og fik en lille snak med et hold spejdere og nogle af de seje klosterrutevandrerer, som førte an på dagens gåtur.

Ulvedybet_Perlen1Dæmningens fugleresultat var beskedent, og vi gik tilbage til vores luxustransport, og kørte over dæmningen til fugletårnet ved Perlen. Og her var mange fugle og mange arter. For blot at nævne nogle, så blev der stillet skarpt på brushøns, lysbugede knortegæs, viber, hjejler og mange flere.

Frokostpausen blev afviklet i delvis solskin, og enkelte havde medbragt magelige festivalstole til formålet.

Nu var toiletbehovet ved at kunne ses i øjnenes vandstand, hvorfor vi listede tilbage over dæmningen og drejede ned på Gjøl havn – hvor toiletfaciliteterne er på et noget højere niveau end ude ved Bjergets overnatningshytter.

Vi blev enige om en afsluttende tur til Kytterne ude ved Ryåens udløb i håbet om at se fiskeørn og gul vipstjert. Vi startede med at jage en fiskeørn op, som stod på vejen et par hundrede meter Fiskeørn3før parkeringspladsen, og da vi kom helt frem, var den eller en kollega i fuld gang med at overflyve åens udløb. At der også stod gule vipstjerter mellem de fremmødte og nysgerrige kreaturer fuldendte jo blot vores ønskeseddel.

Den nu lette regn tog til, og vi nåede lige at sige farvel til hinanden, før det stod ned i tove.

UlvedybetEn festlig afslutning på en vellykket tur. En tur som gør mig glad at skrive om, da vi alle fik en ordentlig een på opleveren, og alle deltagerne var interesserede, spørgelystne, lyttende og opmærksomme. I den sammenhæng skal der også lyde en gevaldig tak til Poul Erik og Svend Erik, som begge gjorde et stort arbejde for at fortælle, lære fra sig og besvare alle de spørgsmål de kunne nå.

De viste fuglebilleder er taget med superteleudstyr af Karsten Bach på selve turen, og personbillederne kom jeg til at knipse med min mobil.

Tak for turen

 

Tekst: Jens Østergaard
Foto: Karsten Bach og Jens Østergaard